Афричка куга свиња протерала кулен и кобасицу са пијаца

На новосадским пијацама већ неколико дана нема месних прерађевина из Мађарске, које смо научили да купујемо по мало нижим ценама.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тезге више нису пуне ни из домаће радиности произведених  свињских прерађевина које су се свакодневно продавале на више места по пијацама.

То што нема домаће шунке, кобасица, масти, чварака…, али ни  мађарских месних специјалитета, продавци безвољно образлажу речима да им послове квари учестали, готово свакодневи долазак Ветеринарске инспекције, која не дозољава да се месне прерађевине продају на пијачним тезгама, и додају да та забрана не важи само за прерађевине већ да се не сме продавати ни свеже уређена живина.

– Не да инспекција, па више не доносим ништа од меса – казала је једна продавачица из Кисача, муштеријама добро позната по продаји свеже закланих кока, патака… али и сланине, шунке, кобасица насталих у кућним условима.

О новонасталим приликама разна су нагађања. Неки сматрају да су околне месаре бациле око на мале пијачне продавце јер им јефтинијом понудом одузимају велики део муштерија и тако умањују њиховим радњама промет и зараду. По њима је на делу спрега инспекције и кланичара у намери да се на пијацама не продају месне прерађевине.

Из промета је повучено и нешкодљиво уклоњено 95 килограма хране животињског порекла која је стављена у промет без прописаних исправа и ознака (декларација) на српском језику

Међутим, они упућени рад инспекције доводе у везу с појавом афричке свињске куге (заразне болести за коју, осим еутаназије свиња, не постоји други лек) у Мађарској, Румунији, Бугарској… због које је на снази наредба Министарства пољопривреде о преузимању мера ради спречавања њеног ширења, па је тако наредбом прописана строга контрола промета и увоза живих свиња, производа и споредних производа.

То потврђује и Управа за ветрину при Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства..

У протеклом периоду у окружењу је регистрована појава заразне болести животиња афричка куга свиња па је на основу мера које Република Србија примењује ради спречавања појаве те заразне болести у нашој земљи, појачан надзор Ветеринарске инспекције над прометом хране животињског порекла (нарочито од свињског меса), потврдили су за „Дневник” у Управи за ветерину.


Правилник о јајима на снази, од 1. јула примена

Нови Правилник о квалитету јаја јуче је ступио на снагу, али ће у пракси бити примењиван од 1. јула да би се произвођачи прилагодили новим захтевима јер су њиме прописана додатна правила у производњи и продаји те намирнице.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је нова правила за производњу јаја, која би требало да у наредном периоду омогуће потпуну и несметану трговину са земљама чланицама ЕУ и земљама ЦЕФТА.


У јануару и фебруару ове године је у Новом Саду спроведено девет инспекцијских надзора на пијацама над физичким лицима која су на непрописан начин продавала храну животињског порекла па је том приликом поднето седам прекршајних пријава. Из промета је повучено и нешкодљиво уклоњено 95 килограма хране животињског порекла која је стављена у промет без прописаних исправа и ознака (декларација) на српском језику – односно хране која не потиче из одобрених објеката који су под сталним надзором Ветеринарске инспекције.

Последњи инспекцијски надзор је обављен у среду, 13. фебруара, и том приликом нису уочена лица у прекршају, навели су у Управи за ветерину .

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести