Савершена олуја протутњала Волстритом

ЊУЈОРК: Њујоршку берзу погодила је права "савршена олуја" у понедељак, јер су инвеститори у паничном страху од ширења коронавируса и саудијско-руског рата с ценама нафте кренули у бесомучну распродају компанијских акција по знатно нижим ценама, слистивши вредност берзанских индекса.
akcije berza pixabay
Фото: pixabay.com

Индустријски индекс Дау Џонс је изгубио 2.013,7 поена или 7,79 одсто вредности услед пада акција Боинга, Епла, Голдман Сакса и Катерпилара, које су овај индекс "коштале" најмање 100 бодова.

Дау је трговање закључио на нивоу од 23.851,02 поена, што представља његов најгори трговачки дан од 15. октобра 2008. када је пао 7,87 процената, извештава ЦНБЦ.

Индекс С&П 500 је потонуо за 7,6 одсто на 2.746,56 поена, највише од 1. децембра 2008, јер су се инвеститори ослобађали акција финансијских и енергетских компанија.

У индексној корпи С&П 500 налазе се нафтни гиганти попут Ексон Мобајла, Хеса и Маратон Ојла, који су завршили трговање са падом од преко 20 одсто. Акције финансијских компанија су пале за више од 10 процената, при чему су банке "ЈПМорган", Ситигрупа и Бенк ов Америка забележиле губитак од преко 13 посто.

Технолошки индекс Насдак Композит је забележио минус од 7,29 процената, да би дан завршио на 7.950,68 поена.

Масовна распродаја која је почела после само неколико минута од отварања трговања била је кључни окидач колапса на Волстриту, који је узроковао да трговање буде обустављено на 15 минута након чега је поново обновљено у 9:49 сато по источноамеричком времену.

Јучерашњи оштар пад уследио је након једнонедељних осцилација цена акција због којих је индекс С&П 500 бележио успоне и падове за више од 2,5 одсто током четири узастопна дана.

Инвеститори су наставили да траже сигурнију имовину за своја улагања због појачаног страха да ће коронавирус зауставити глобалне ланце снабдевања и гурнути економију у рецесију.

На велики берзански потрес утицала је и одлука Саудијске Арабиј да смањи своје званичне продајне цене нафте за април, што је у потпуној супротности са њеним ранијим залагањима да се додатним резањем пумпања пружи подршка нафтном тржишту. Ову неочеквану одлуку, Ријад је донео након краха преговора с Русијом о додатном смањењу производње "црног злата".

Злато, које инвеститори преферирају као једно од сигурних уточишта у време криза, премашило је цену од 1.700 долара по унци, достигавши највиши ниво од децембра 2012. Цена бакра се међутим спустила на најнижи ниво у више од три године, на 2,46 долара.

Бакар се сматра барометром економске тражње у ширем смислу, с обзиром на његову примену у електроиндустрији и производном сектору.

Њујоршка филијала Федералних резерви је најавила у понедељак да ће повећати количину новца који нуди банкама за њихове краткорочне потребе за финансирањем. Да би обезбедила несметано функционисање тржишта финансирања, ФЕД је саопштио да ће до четвртка повећати износ средстава за репо операције за преконоћне позајмице са 100 милијарди на 150 милијарди долара.

Актери на валутним тржиштима очекују да ће америчка централна банка смањити референтну каматну стопу за три четвртине процентног поена на седници следеће недеље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести