Азијска тржишта капитала ојачала, Волстрит опет пао

ЊУЈОРК/ХОНГ КОНГ: Вредност акција на Њујоршкој берзи је поново пала ноћас, јер амерички законодавци нису успелли да постигну договор о огромном пакету фискалних подстицаја, вредном 2.000 милијарди долара, како би ублажили удар коронавируса на економију.
berza akcije
Фото: pixabay.com

Истовремено, азијске берзе су се опоравиле услед раста оптимизма међу инвеститорима да ће обећани пакет неограничене финансијске помоћи Федералних резерви стабилизовати ситуацију на тржиштима капитала.

Републиканци и демократе у америчком Конгресу још увек преговарају о ФЕД-овом финансијском предлогу помоћи, а актери на тржишту су уверени да што се дуже буде чекало на договор у Вашингтону то ће већа бити штета за економију, извештава CNBC.

Индустријски индекс Дау Џонс је закључио трговање у паду за 582,05 поена или за 3,1 одсто, на 18.591,93 бодова, што је његов најнижи ниво од новембра 2016.

Индекс С&П 500 је ослабио за 2,9 процената, на 2.237,40 поена, а Насдак Композит је склизнуо за само 0,3 посто на 6.860,67 поена, јер су инвеститори поново почели са малим улагањима у акције технолошких компанија.

За разлику од тржишних актера на Волстриту, које најављене фискалне мере ФЕД-а нису импресионаирале, инвеститоре на берзама у Азији су вести из САД-а охрабриле, преноси Ројтерс.

Тако је на азијском трговању индекс фјучерса С&П 500 порастао за 4,2 одсто, а јапански Никеи је скочио за чак 7,13 процената, што је његов највећи дневни успон од фебруара 2016. године.

Светлији изглду постоје и за данашњу трговинску сесију на европским берзама, с обзиром на то да је цена фјучерса мерена индексом ЕуроСтокс 50 и бенчмарком Лондонске берзе ФТСЕ порасла за 4,9 посто.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција, без јапанских, MSCI, такође је забележио раст од 4,9 процената, неутралишући за више од 50 одсто јучерашњи пад.

Јужнокорејска урушена берза је ојачала за 8,6 одсто, након што је влада удвостручила вредност планираног спасилачког пакета помоћи економији на 100 хиљада милијарди вона (80 милијарди долара).

Шеф одељења за тржишна истраживања компаније К2 Асет Манаџмент, Џорџ Бубурас, каже међутим да је, упркос данашњем расту вредности азијских акција, расположење на финансијским тржиштима и даље крхко и поред тога што владе широм света спроводе координисане стимулативне економске мере ради неутралисања економских последица од пандемије вируса Covid-19.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести