Домаће компаније победиле на тендерима ЕПС-а за набавку бројила

НОВИ САД: У Србији има око три милиона бројила за струју, а тендери за набавку паметних бројила неколико пута су били оборени јер су се домаћи произвођачи бунили да су онемогућени да учествују на њима.
brojilo
Фото: Dnevnik (arhiva)

Ипак, сада се ситуација променила и они сада побеђују на тендерима и добијају послове. Тако су с ЕПС-ом уговорили испоруку 100.000 дигиталних бројила вредних око 10 милиона евра.

Да подсетимо, на ЕПС-овим тендерима за набавку бројила до сада су побеђивале стране компаније којима домаћи произвођачи, због оштрих услова, појединачно нису могли да парирају.

Због тога су се удружили у  конзорцијум, а то је и омогућило да добију прве послове па је ЕПС-у већ испоручено око 335.000 бројила, а тендери, међу којима је и онај који финансира Светска банка, у фази су реализације. У овом тренутку извесно је и потписивање уговора о испоруци још 40.800 уређаја ЕПС-у, а послове су домаће фирме добиле на овогодишњим тендерима тог јавног предузећа.

По речима председника групације произвођача електричних и оптичких уређаја и електронике у Привредној комори Србије Јована Вујасиновића, у току је реализација уговора које финансира Светска банка за преко 20.000 уређаја, а очекује се и потписивање уговора за преко 40.000  уговора са ЕПС-ом, чиме ће бити превазиђена нешташица бројила у Србији.


Низ позитивних ефеката

Замена и постављање нових дигиталних бројила имаће низ позитвних ефеката.

Пре свега, биће смањена крађе струје, а истовремено би се и могућност грешке приликом очитавања потрошње свела на најмању могућу меру јер би се ток струје непрестано пратио и на тај начин би се знало колики су губици на свакој трафостаници.


Што се тиче цене замене око три милиона бројила, раније се процењивало да би за то требало издвојити око 500 милиона евра, а ад поступак би трајао око седам година уколико тендери буду редовни и без проблема. Ипак, домаћи произвођачи сматрају да ће, ако би цео поступак радиле домаће фирме, ефекти тог посла бити као директне стране инвестиције јер би то коштало 350 милиона евра, односно 150 милиона мање, а захваљујући томе би се отворило додатних 1.500 радних места у компанијама које се баве овим послом.

Председник Надзорног одбора ЕПС-а Бранко Ковачевић истакао је да је што се тиче технолошке спремности домаћих произвођача да испоруче бројила, све компаније задовољавају светске стандарде, те да је превазиђен ранији проблем изузетно оштрих услова на међународним тендерима, које финансира Светска банка, који су онемогућавали да на њима конкуришу мале компаније из Србије.

Тако је један од услова Светске банке у тендерској документацији био је да фирма произвођач, има до сада инсталирано 100 милиона бројила, што је неизводљиво за српска предузећа и земљу са седам милиона становника.

Став ЕПС-а је да треба што више домаћих компанија да учествује у модернизацији привреде. Две године су изгубљене јер је набавка бројила била заустављена због жалбених поступака пред судовима и сада је ЕПС добио поново дозволу да настави цео посао, рекао је Ковачевић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести