Лучић: Нови рок за евидентирање стварних власника 31.јануар

БЕОГРАД: Рок за евидентирање стварних власника предузећа у Србији биће продужен до 31. јануара 2020. године, а у Агенцији за привредне регистре, која води ту евиденцију, позивају све обвезнике да не чекају последњи тренутак него да тај посао заврше што пре.
s
Фото: Youtube Printscreen

Поступак евидентирања у потпуности је електронски и бесплатан, а Централна евиденција стварних власника установљена је крајем прошле године.

"Још једном апелујем на све обвезнике уписа стварних власника у евиденцију да то учине што пре, пре крајњег рока, јер цео процес пријављивања траје пет минута", рекао је за Танјуг директор АПР Милан Лучић.

Он је нагласио да ће тако избећи казне за неуписивање стварног власника које се крећу од 500.000 динара до два милиона динара за правно лице, односно од 50.000 до 150.000 динара за одговорно лице у правном лицу.

Објаснио је да је, по важећем закону, рок за завршетак тог посла био 31. јануар ове године, али да је изменама закона предложено његово продужење до краја јануара идуће године зато што одређени број обвезника није уписао стварне власнике.

Лучић каже да је Предлогом измена и допуна Закона о Централној евиденцији стварних власника, који је у скупштинској процедури, предвиђено да АПР проверава да ли су новорегистровани субјекти у року од 15 дана уписали стварне власнике у евиденцију, односно да ли су већ регистровани субјекти уписали у евиденцију стварне власнике у року од 15 дана од уписа промене власника у Регистру привредних субјеката и, уколико нису, да покреће захтев за прекршајне поступке против тих субјеката.

"Изменама је такође предвиђено да Пореска упава, Управа за спречавање прања новца, Тржишна инспекција и други у поступку теренске контроле проверавају да ли су субјекти контроле упасали своје стварне власнике и да ли имају адекватну документацију ко су им власници", рекао је Лучић.

Како је навео, по последњим подацима, 84 одсто привредних субјеката уписало је стварне власнике у евденцију, 78 одсто установа, задужбина и фондација и 69 одсто удружења.

"Од, рецимо, укупно 160.000 обвезника, 130.000 је уписало стварног власника", рекао је Лучић.

Навео је да је Србија 2018. била на сивој листи Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ) као земља са одређеним потешкоћама у спречавању прања новца и финансирању тероризма и да је један од услова да Србија више не буде на сивој листи био да установи евиденцију стварних власника.

Обавезу евидентирања података о стварним власницима имају привредна друштва, друштва у ликвидацији, задруге, огранци страних привредних друштава, пословна удружења, удружења и савези удружења, фондације и задужбине, установе, страна представништва привредних друштава.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести