Од данас уплата пореза на имовину и електронским путем

БЕОГРАД: Грађани и привреда од данас ће моћи да порез на имовину плаћају и електронским путем било којом платном кредитном картицом и то путем јединственог информационог система локалне пореске администрације.
Informacioni sistem lokalne poreske administracije  Foto: skrinšot
Фото: Информациони систем локалне пореске администрације Фото: скриншот

Захваљујући том порталу (lpa.gov.rs) грађани су од 1. јануара ове године могли и да провере стање пореза и да подносе захтеве за уплату.

Премијерка Ана Брнабић очекује да ће Србији то помоћи да напредује на Дуинг бизнис листи што касније, како каже, омогућава нове инвестиције и радна места.Брнабић је истакла да за њу електронска управа значи брзу, ефикасну и транспарентну услугу која се пружа грађанима и привреди и истакла да је Е-управа најефикаснији начин борбе против корупције.

“Увођењем Е-управе се уводи основни ред у дрзави. Највећи бенефит за државну управу је што ми здрав разум и ред уводимо у државну управу, а за грађане и привреду постајемо сервис”, истакла је премијерка.Она је навела да се приликом дигитализације дошло до информација шта све недостаје у администрацији, који процеси немају смисла и треба да се оптимизују.

“Задовољна сам докле смо дошли. Преко сервисне магистрале дошли смо до око 1,3 милиона аутоматских размена, то значи 1,3 милиона папира грађани нису доносили, исто толико пута нису били курири. Преко сервисра Е-беба регстровали смо 150.000 новорођенчади, а захваљујући Е-рецепту, два до шест пута је смањен одлазак код изабраног лекара”, појаснила је Брнабић значај дигитализације.

Она је навела да Србија иде правим путем и да то показују резултати, те поручила да је за њу важно да се уведе ред у држави.Подсетила је да је за њу мерило успеха реформе тај колико је свакодневни живот олакшан и да позитивна промена показује да ли смо на правом путу.

“Ово је реформа која је донела позитивну промену и грађанима, и привреди и државној управи”, рекла је Брнабић и подсетила да грађани не морају да чекају више у редовима да би имали увид у стање или да плате порез на имовину.Грађани и привреда имају 24/7 и то 365 дана у години ту могућност, потребам им је само интернет, указала је она.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је велики посао урађен у кратком року на квалитетан начин, а све на добробит грађана Србије.Евидентно је, каже, да успостављање јединственог информационог система доказује да је дигитализација незаустављива и да доноси велике бенефите, а као пример навео велики број дигитализованих услуга попут издавања грађевинскиг дозвола, регистрација предузећа…

Ружић подсећа да је томе претходила промена законодавног оквира и подсетио на Закон о општем управном поступку којим су се службеници обавезали да размењују податке и да поједноставе процедуре на локалу.“Следеће седмице нас очекује расправа о централном регистру становништва који ће сабрати податке о грађанима који се тренутно налазе у различитим институцијама”, рекао је Ружић.

Он је рекао да ће сада грађани и привреда на клик моћи да изврше увид у све што је урађено и да је важно да мењамо менталитет, а да реформе спроводе људи, а не машине.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је Јединствени информациони систем локалне пореске администарције део пореске рефроме и са циљем да што већи број услуга буде елетронски и што доступнији грађанима и привреди.

Објаснио је да тај портал показује колико је влада посвећена дигитализацији, а све како грађани не би морали да губе време у редовима на шалтерима, већ на један клик све добију и домах изврше плаћање.

"Важно је да ћемо на овај начин моћи да котролишемо локалне самоуправе колико су успешне у наплати пореза за имовину. Овај модел ће бити велики допринос контроли рада локалних пореских администрација".

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге је честитао влади на успешно реализованом пројекту и повезивању свих локалних пореких администрација у јединствени систем.

Нагласио је да ће локалне самоуправе моћи много ефикасније да убирају пореске приходе, као и да је унапређен цео систем, од чега ће велику корист имати грађани и привреда.

"Сада привредници више не морају да попуњавају гомилу папира", додао је Ге.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести