Порез на имовину у 2019. већи у центру Новог Сада и Зрењанина

Локалним пореским администрацијама Закон о порезу на имовину оставио је могућност да при обрачунавању пореза на имовину зарачунавају стопу од 0,2 до 0,4 одсто од анкетиране тржишне вредности.
petrovaradinska tvrdjava, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Локалне пореске администрације, односно градска и општинска већа, већ су урадиле посао за наредну годину и утврдиле просечну цену квадрата, тако да је већ сада је познато да ће порез на имовину бити већи у, рецимо Новом Саду и Зрењанину, док ће у Пландишту и Руми остати на истом нивоу.

Квадрати су већ традиционално најскупљи у центру. Тамо цене најчешће и скачу, а ретко падају па ни ова година није изузетак. Пошто се баш промет некретнина, односно цена квадратног метра користи као један од главних параметара за израчунавање пореза на имовину, може се лако погодити шта следи у 2019. године.

Подаци о основици на коју ће се додати стопа локалне пореске администрације снимају се сваке године од јануара до краја септембра. Након тога следи обрада податак и утврђивање висине пореза. Градови и општине су подељене по зонама. Агенције за некретнине анкетирају се о ценама, па се на основу тога прави пројекција по зонама.

Дакле, у Новом Саду ће сума пореза коју ће власници морати да плате бити виша. У првој и другој зони цене квадратног метра скочиле су око 1.000 динара – а то се односи на центар, Лимане и Грбавицу, Детелинару, Ново насеље. У удаљенијим деловима града, попут Петроварадина, Клисе и Адица, квадрати су поскупели од 200 до 500 динара, тако да власници станова могу узети стара решења, погледати колико су им квадрата порезници обрачунали и на тај начин већ сад прилично прецизно знати колика им је обавеза за 2019. годину. И поред увећања цене, остају олакшице због амортизације, која се сваке године узима у обзир.

У Зрењанину мање-више све остаје по старом. Изузетак је центар града, где су цене квадрата у односу на прошлу годину скочиле 4.604 динара. То ће се свакако осетити на пореским решењима. Житељи осталих делова града могу мирно да спавају, бар што се пореза тиче јер је све остало по старом.

У Руми власници станова и кућа већ готово да знају колики им је порез. Цене се у претходној годину нису мењале, а умањене за амортизацију ће стићи са решењима. Иста слика је и у општини Пландиште. Тамо је све остало исто као да година није ни прошла, једино ће се умањити обавезе по основу амортизације и старости објекта.

У локалним пореским адмнистрацијама већ годинама је исту слику на селима. Порез на имовину је из године у годину исти, уз смањену амортизацију. Разлог за такво стање је слаб промет некретнина. Дешава се да се у селима ниједна кућа не прода годинама па порезници приликом обрачуна морају да узму старе податке.

Казна плус затезна камата

Обвезници овог пореза могу сами себи повећати поменуту обавезу: уколико не поштују рокове за плаћање, за сваки пропуштени дан платиће затезну камату од 11 одсто на годишњем нивоу. Уз то, могу добити и казну, која је 5.000 динара. Рате на наплату стижу квартално, и то половином фебруара, маја, августа и новембра. Ако је сума и непознаница, то бар није.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести