„Србијагас” улаже у Зрењанин 14 милиона евра

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и директор Јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић потписали су јуче уговор о регулисању међусобних потраживања.
JP „Srbijagas“
Фото: ЈП „Србијагас“ преузме дистрибутивну мрежу земног гаса на подручју града Зрењанина Фото: Дневник.рс

Њиме је предвиђено да ЈП „Србијагас“ преузме дистрибутивну мрежу земног гаса на подручју града Зрењанина. Истовремено, то јавно предузеће обавезује се да ће у наредном периоду завршити гасификацију градског подручја и покренути нове инвестиције.

– Веома сам задовољан тим дешавањима јер практично три године трају преговори са „Србијагасом“ око дуговања за гас, која смо наследили 2012. године – нагласио је градоначелник Јањић након потписивања уговора у седишту ЈП „Србијагас“ у Новом Саду. – Успели смо и да смањимо дуг и да на коректан начин решимо све то. „Србијагас“ ће уложити 14 милиона евра у даље гасификовање села на територији Зрењанина и рубних делова града који немају гасну мрежу. Мислим да је то највећи бенефит потписивања уговора. Осим тога, очекујемо нове инвестиције „Србијагаса“ у нашу индустријску зону. Гасно опремање зоне неће више бити на терету града, већ ће га финасирати „Србијагас“.


Остаје стара цена гаса

Бајатовић је обећао и да се цена гаса за домаћинства и индустрију неће мењати у наредном периоду, осим ако не буде већих поремећаја на нафтном тржишту. А питање да ли ће бити умањења цене гаса у Зрењанину након преузимања мреже оставио је отворено.


Он је подсетио и на то да је постојећа гасна мрежа у граду стара и да захтева реконструкцију, уз уверење да ће то „Србијагас“ најбоље одрадити. Уговором је предвиђено и да ЈП „Србијагас“ преузме велики део радника зрењанинске „Градске топлане“, чији је дуг „Србијагасу“ био око четири милиона евра.

Директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, који је потписао уговоре са Зрењанином, Крагујевцом и Краљевом, најавио је гасификацију Индустријске зоне у којој је кинеска компанија „Линглонг“ започела градњу великог производног комплекса гумарске индустрије.

– Већ је започета и гасификација у селима на подручју града Зрењанина – казао је Бајатовић. – Приводи се крају и градња Турског тока, чиме ће Србија дугорочно решити своје потребе у вези с гасификацијом. У првој половини следеће године почећемо радове и на интерконекцији Ниш–Димитровград–Софија, које жаргонски зову „амерички правац снабдевања“ јер се ту планира дистрибуција гаса из шкриљаца. Планира се и проширење складишта „Банатски Двор“, прво на 750 милиона кубних метара, а потом на милијарду, а идуће године вероватно ћемо почети и ново складиште „Итебеј“, капацитета милијарду кубних метара гаса.

Ж. Балабан

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести