Затварања граница до краја сезоне неће бити?

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић сматра да, и поред пооштравања епидемиолошких мера у многим туристичким земљама, оне до краја сезоне неће затварати границе, али је, каже, могуће да ће се услови уласка и боравка мењати у зависности од ситуације.
2
Фото: pixabay.com

Сеничић је за Танјуг изјавио да за сада нема никаквих најава да ће бити затварања граница, а то је, како истиче, најважније.

„Немамо ни индиције да ће услови бити такви да ће значајно утицати на боравак туриста. Рецимо, најновије мере у Грчкој у највећем делу се не односе на туристе јер се, пре свега, баве затвореним просторима, а доле је лепо време и туристи највише времена проводе на отвореном, па их ово не погађа”, каже саговорник Танјуга.

Он истиче да је за сада само једно острво у Грчкој увело полицијски час - Миконос, али да тамо нема наших туриста у већем броју. Према његовим речима, највећи број заражених је у великим градовима, Атини и Солуну, док је у туристичким регионама само понеко од локалних становника заражен.

„Немамо информације да је било ко од наших туриста сада заражен, не само у Грчкој него и иначе”, наводи Сеничић.

Он оцењује да, и ако буде погоршања ситуације и пооштравања мера за улазак у наредном периоду, оне неће погађати људе који су вакцинисани док је за остале могуће да, рецимо, антигенски тестови не буду прихваћени.

„То је само могући сценарио, па да остану само ПЦР тестови, али када је реч о Грчкој, рецимо, ту имамо уходану ситуацију с колегама из Северне Македоније, где се може брзо врло и јефтино урадити ПЦР тест и добар део путника то већ користи пролазећи кроз Македонију”, објашњава Сеничић.

Он додаје да на целу ситуацију утиче и то што су људи због околности које се мењају из дана у дан постали неповерљиви и размишљају да ли да уопште путују на даље дестинације и тврди да је то један од разлога због којих је у овом тренутку искоришћено тек око 40 одсто заменских путовања.

Наводи да је у Албанији и Црној Гори посећеност у односу на раније године, пре свега 2019, већ велика зато што улазак у те земље није ничим условљен.

„У Црној Гори имамо повећање од око 30 до 40 одсто у односу на 2019, а у Албанију 200 одсто. Оно је тако велико јер је 2019. веома мало наших туриста ишло у Албанију на летовање, а ове године је већ до сада у тој земљи било између 40.000 и 50.000 туриста из Србије „, рекао је Сеничић и додао да се очекује да ће до краја сезоне бити достигнут број од око 70.000.

За разлику од Албаније и Грчке, број летовања у Египту и Турској је на нивоу око 40 до 50 одсто броја из 2019. године.

„Било је доста чартер летова за ове земље, али у Турској утисак ове сезоне мало квари то што је веома мало гостију из Русије. То је узроковало затварање одређених хотела јер се хотелијерима не исплати да отварају за мало људи, због чега смо имали промене боравка у одређеним хотелима за наше госте”, каже Сеничић.

Да се не очекује смањење броја туриста који ће на годишње одморе ван граница Србије кажу и у Туристичкој агенцији “Салвадор травел”. Како истичу, из Грчке стижу уверавања да се не планира промена услова за улазак туриста из Србије у ову земљу.

- У односу на 2019. годину је мање туриста и тако ће бити све док су на снази одређени услови за улазак у неку земљу. Највеће интересовање наших туриста је за Турску - где је услов генски тест или ПСР тест или потврда о вакцинацији, те Египат где је за улазак потребан или ПЦР тест или потврда о вакцинацији - кажу у овој агенцији.

Италију и Шпанију нећемо видети

Италију и Шпанију, по свему судећи, овога лета нећемо видети јер, како каже Александар Сеничић, Шпанија јесте отворила границе и дозволила долазак туриста под неким посебним условима и ми чак имамо привилегију јер смо још у зеленој зони Европске уније. Када бисмо имали чартер летове за ту земљу, туристи из наше земље би без икаквих услова могли ући у Шпанију, али таквих летова нема, па је та могућност неискоришћена.

Што се Италије тиче, наш саговорник каже да је она још затворена и да је померила рок за враћање новца за заменска путовања на 2023. годину, што може и туристичким агенцијама да представља велики проблем када у јануару буду морале да враћају новац путницима.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести