Камате пале, а додатни трошкови гуле клијенте

Грађани Србије који се ове године задужују имају добре шансе да плате мању камату него претходних година.
Šalteri banke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За најпопуларније динарске рефинансирајуће и кеш позајмице стопе су већ пале и нешто мало испод десет одсто. Нажалост, каматни трошак није код нас једино што се плаћа код кредита. Када се одлуче за задуживање, клијенти банка треба да обрате пажњу на додатне трошкове које нижа камата често носи са  собом. То су трошкови обраде кредита, његовог одржавања као и провизије за преверемено враћање ако до тога дође.

У Удружењу за заштиту корисника финансијских услуга „Ефектива” кажу да је уговор о кредиту јасно дефинисан у Закону о облигационим односима Србије. Ту се предвиђа да клијент уз позајмљену главницу враћа само камату

„Нашим члановима којима су зајмови оптерећени разним провизијама и додатним тршковима пружамо бесплатну правну помоћ да би се тога ослободили судским путем“, каже председник „Ефективе” Дејан Гавриловић.


Кеш зајмове највише волимо

Грађани Србије све су обазривији када се задужују. Подаци Народне банке Србије говоре да је ниво новоодобрених кредита у трећем тромесечју био 3,9 одсто нижи него у претходном кварталу. Највише су се узмали готовински кредити: они су чинили 59 одсто оборених позајмица у претходном периоду.


Банке клијенту прво наплаћују обраду кредита. Тај додатни трошак може бити веома различит од банке до банке, односно креће се од 0,1 одсто па до три процента вредности кредита који се узима.

Када су тај трошак решили, клијенте чека други. Банке све чешће наплаћују одржавање кредита. То је месечни трошак који се код нас креће од 50 до 500 динара. Када се све то сабере, доноси приличну суму за позајмице од две до пет година, а камоли за оне стамбене, које се враћају више деценија.

Код нас су све популарнији кредити за рефинансирање. Најчешће се за те зајмове клијенти одлучују да би добили још мало новца, често и продужили рок отплате и смањили рату. Ако клијент приликом рефинансирања мења банку, прво следи превремена отплата кредита. Е ту већ долазе додатни трошкови. Банке ту услугу наплаћују од 0,5 до један одсто. Уколико је сума већа а кредит се рефинансира на почетку отплате, и тај трошак није занемарљив. Пре него што одобре зајам, банке за клијенте траже извештај Кредитног бироа. На основу текућих обавеза и кредитне историје одлучују да ли ће клијенту одборити, не само кредит већ и дозвољени минус или кредитну картицу. Тај трошак се Бироу плаћа прелиминарно и за једног клијента је 245 динара. Банке извештај Бироа клијентима никако не би смеле да наплаћују више, односно уколико то и покушају, клијент треба да их подсети на праву тарифу.

На те трошкове пре одобравања зајма и те како треба обратити пажњу јер је лакше променити банку него тужити ону код које је зајам одобрен. Зато би пре потписивања уговора клијент требало да га прочита добро бар једном, а на разне анексе посебно да обрати пажњу. Обично се ту крију додатни трошкови.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести