Олакшице и за старе дужнике у швајцарским францима

НОВИ САД: Закон који треба да донесе олакшице клијентима који враћају стамбене зајмове индексиране у швајцарским францима је већ ту.
zgrada porez popis
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

Од свих дужника у градацији горе,лоше најгоре ово треће важи за оне који су остали без стана али не и без рата за отплату кредита. То су људи којима је стан или друга некретнина преко приватних извршитеља продата; али сума која је тада добијена није била довољна да се покрије кредит. Они су наставили да отплаћују позајмљено до намирења обавезе.

Приватни извршитељи могу  да блокирају две трећине плате што је у оваквим случајивма и било правило. О томе како се код нас живи од целе плате а камоли од њене трећине не трба трошити речи.

Када почне примена лекс специјаса ови дужници имаће једнако право да траже отпис. Значи главница ће и се мањити за 38 одсто а онда ће преостали део дуга наставити да отплаћују по стопи од 3,8 одсто туколико се ради о варијабилној камати односно по четири процента годишње, ако је стопа одређена фиксно при закључењу уговора са банком. Ова цела трансакција неће ићи аутоматски. Уколико желе отпис и да им се олакша отплата и дужници који су остали без стана мораће такође да се јаве банци. Тада ће с банком закључити уговор о конверзији.

Од тренутка када лекс специјалис ступи на снагу поступак принудног извршења може бити даље настављен само уколико дужник не прихвати конверзију фанка у евро. Уколико задужени прихвати конверзију отплата ће се тада наставити. Односно он ће измиривати обавезе по новом плану отплате који ће бити јасно дефинисан новим уговорм са банком.


Плаћају и порески обвезници

Највећи део суме која се отписује пада на терет пословних банака које су ове кредите и одобриле. То је 90 одсто. Преостали део од 10 одсто пашће на државу односно платиће то порески обвезници. Многи се не слажу са тим да плаћају туђе дугове па још за станове посебно што међу задуженим швајцарцима има и великих квадратура па и вила. Али тријажу на оне који су купили кров над главом и оне који се луксузитају очигледно је било тешко направити.


У Србији ове кредите сада отплаћује 15.785 клијената банака. Укупно је подигнуто 22.000 кредита везаних за швајцарску валуту. Што се тиче разлике од оних 6.815 клијената, зна се да је 3.000 тужило банке. Остали су уговоре раскинули. Тих 3.815 су ређе успевали да пронађу новац и врате кредите а чешће су њихове некретнине продате на аукцијама. Овим клијентима ће олакшице помоћи. Када отплате кредите моћи ће да одахну али ће и даље бити без станова.

Треба рећи да клијенти којима се ове олакшице не свиђају могу да правду потраже на суду.

Клијенти који муку муче са франком и претходних година су преко својих удружења у више наврата организовали протесте и камповали пред инстутуцијама за које су сматрали да могу да им реше проблем и не крију да су очекивали више. Међутим, Јелена Павловић, председнице удружења ЦХФ, очекује да већина дужника прихвати олакшице које им лекс специјалис доноси.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести