Време је за прерачунавање рата кредита у швајцарцима

У скупштинској процедури данас би требало да буде лекс специјалис о конверзији кредита у швајцарским францима, која би требало да донесе олакшице онима који те кредите отплаћују.
Franci svajcarci/ pixabay.com

Верзија која ће се наћи пред посланицима је позната па клијенти банака које мучи франак већ могу почети да рачунају и прачунавају висину рате коју ће месечно плаћати.

Уколико тај закон буде усвојен, корисници кредита индексираних у швајцарским францима погодности би требало да осете најкасније за два месеца. Отписом је предвиђено умањење главнице од 38 одсто. Банке ће отписати 23 процента, а држава на себе преузима 15 одсто. То значи да ће држава током конверзије на себе преузети дуг од 99 милиона евра, а предвиђено је да тај дуг покрије штампањем обвезница.

Када се главница умањи, следи прерачун у нове рате и камате. Будућа фиксна камата не сме бити виша од четири одсто, а варијабилна 3,5 процената на годишњем нивоу. Еурибор је већ неколико година у минусу. Дужници који су склопили уговор с варијабилном каматном стопом плаћаће камату од 3,17 или 3,09 одсто за тромесечни еурибор, односно за шестомесечни.

99 милиона евра државу ће коштати трошкови лекс специјалиса

Дужници сами одлучују о томе да ли ће прихватити да њихов кредит буде пребачен у евре у складу с лекс специјалисом, а право да искористе ту могућност имају сви који отплаћују кредит у швајцарским францима. То важи и за клијенте којима је цео дуг доспео на наплату, али за њих још није покренут поступак принудног извршења, а исто важи и за кредите код којих је непокретност продата, али дуговање није измирено у целости. Предвиђено је и да се парнични поступци покренути до дана ступања на снагу лекс специјалиса прекидају, а да  се поступци принудног извршења или вансудског намирења одлажу.

30 дана рок банака за понуду отписа, нове главнице и план отплате

Када лекс специјалис ступи на снагу, банке имају рок од 30 дана да клијенту понуде отпис, прикажу нову главницу и план отплате. Када добију ту документацију, дужници, такође, имају месец дана да банку обавесте о томе да ли су сагласни с планом отплате или остају при првом уговору који су склопили.

У Србији „швајцарске” стамбене кредите тренутно отплаћује 16.814 грађана. Клијенти који сада имају дуг од 50.000 франака, након отписа требаће да отплате 37.311 евра. Уколико имају фиксну камату, месечна рата ће им бити 203 евра, а уз варијабилну каматну стопу 191. За оне чији дуг износи 20.000 франака нова главница ће бити 10.924 евра, а рате 77 или 81 евро.


Нема дуплих олакшица

Пре четири године дужницима који су отплаћивали кредите везане за швајцарски франак нуђене су олакшице, а од 22.000 дужника на њих је пристало свега 1.602 и на њих се лекс специјалис не односи. Из Удружења ЋФ предлажу да се они прво обрате банкама и да виде да ли могу добити олкашице, те да након тога следи судски поступак, док у Удружењу грађана „Ефектива” имају другачији став.

– Наш захтев је да буду поништени сви уговори о кредитима у швајцарским францима и конвертују се у евро, што је и став европских судова – каже председник „Ефективе” Дејан Гавриловић.


Када се кредити препакују, као што ће то сада бити случај, банке траже нове хипотеке, заложне изјаве и овере код нотара, осигурања. Ти трошкови нису мали. Овера изјаве код нотара стаје 200 евра. Такође, инструмент обезбеђења, попут полисе код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, кошта 450 евра, а ту су и мањи трошкови – овере од 20 или 30 евра. Међутим, код конверзије и лекс специјалиса, банке неће моћи да траже додатна обезбеђења сем оних која су већ уговорена. Уколико буде потребно да се подаци мењају и овере, нотари ће то морати да ураде бесплатно.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести