Цене уљарица и житарица бележе раст: Соја близу 80 динара, а кукуруз око 27 динара

Цене основних ратарских култура бележе раст у односу на лане и по свој прилици биће и скупље него током прошле економске године.
soja
Фото: Dnevnik.rs

Те 2020. године житарице и уљарице су, у просеку, биле скупље за 30 одсто у односу на 2019.годину, с тим да су цене неких пољопривредних култура забележиле и раст цена од 60 одсто, а рецимо соја се продавала по дупло вишој цени.

Род ове уљарице још није сасвим скунут, али су већ на почетку жетве неки откуљивачи нови усев плаћали 72 динара са ПДВ-ом, а лане је током зиме соја коштала по рекордној цени од 94 динара са ПДВ-ом.

Ове седмице на Продуктној берзи Нови Сад пондерисана цена соје са ПДВ-ом била је 79,2 динара, што указује да вредност соје расте.

- Имајући у виду временске прилике у којима је уљарица сазревала, за очекивати је да ће цена соје и даље ићи нагоре јер су приноси знатно нижи од лањских – каже директор Продуктне берзе Нови Сад Милош Јањић за „Дневник“.

Он подсећа да се прошле жетве сојом трговало преко берзе од 44 динара по килограму, док је нови род започео трговање по цени од 75,9 динара, што је раст од близу 35 одсто.


Тона брашна 280 евра

Директор Пословног удружења „Житоуније“ Здравко Шајатовић каже да је током јула и августа продато 260.000 тона жита у извоз, што је, како је навео, солидна количина. Осим пшенице, извезли смо и брашна тип 500. У летњим месецима, јулу и августу, продато је ван 21.500 тона. Ова намирница продавана је од 240 до 250 евра по тони, али је већ у септембру достигла 280 евра по тони. Килограм брашна у паковању од 25 килограма за пекарску и кондиторску индсутрију кошта 34 динара по килограму, навео је Шајатовић.


Слично је и са кукурузом, који је поскупео за 23,8 одсто у односу на забележену цену рода из 2020. године (21, 4 динар). Посматрајући почетак трговања, и код кукуруза је евидентно да ће се пољопривредни производ продавати по вишим ценама у односу на прошлу жетву. Разлог је исти као и код соје, мањи приноси због велике суше - рекао је Јањић.

Рататри тек крећу да жању кукуруз .Ове седмице време им то није дозволило, али се очекује да ће током викенда кренути по род.

Пошто је тек почетак жетве кукуруза, пољопривредници су, наводи Јањић, уздржани у погледу понуде новог усева.

- Први уговор за ново кукурузно зрно закључен је прошле седмице на Продуктној берзи Нови Сад од 26,4 динара. Међутим, ове седмице наставио се узлазни тренд ове житарице, која је достигла 26, 8 динара.

- На берзи у Новом Саду пондерисана цена кукуруза са ПДВ-ом ове недеље била је 27,1.

Трговање сунцокретом новог рода започето је у марту ,подсећа директор Продуктне берзе, када је закључен први термински уговор, по цени од 400 евра по тони. - Током априла термински уговори су закључивани у ценовном распону од 410 до 450 евра по тони. Први уговори на спот тржишту (продаја робе по дневној цени) закључени су крајем августа, када се овом уљарицом трговало по ценама од 470 до 473 евра по тони.

Јањић каже да је од почетка године прометоване укупно 7.959 тона сунцокрета.

На Продуктној берзи у Новом Саду тренутно се овом уљарицом тргује по цени од 63,8 динара. У односу на предходни период, тренутно је слабија понуда сунцокрета, због смањења оперативне робе која се нуди на робно-берзанском тржишту. Лане је сунцокрет на крају жетве коштао 39,6 динара, што је, гледајући садашњу цену уљарице, скок од близу 30 одсто.

Пшеница је скинута пре два и по месеца, али је на тржишту, каже директор Јањић, приметно појачана тражња жита од стране домаћих трговаца и извозника, што утиче на бољу цену у односну на период жетве.

- Тренутно се пшеницом тргује од 28,8 до 29,1, у зависности од квалитета и брзине њеног преузимања. До сада је преко Продуктне берзе Нови Сад прометовано око 20.000 тона пшенице из 2021.године. У жетви је ново жито коштало 22 динара, па је тако пшеница у односу на период када се род скидао, почетком јула, скупља за 30 одсто.      

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести