Киша "обрала" багрем – хиљадарка за килограм меда из „резерви“  

АПАТИН: Променљиво време с доста кише изузетно је лоше утицало на прве ударне паше, истичу за РТВ пчелари са севера Бачке, а слична је ситуација и у осталим крајевима земље.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

Пчеле су нектар прикупљале између две кише, а хладни талас је прекинуо цветање багрема, те се ове године очекује изузетно смањен принос меда са ових пчелињих паша, али и већа цена у продаји.

Ударна багремова паша је једна од најлошијих у протеклих неколико година оцењују пчелари истичући да ће овог меда по кошници бити око пет килограма. Уљана репица, која је претходила багрему, дала је дупло већи принос, али далеко испод очекивања.

За нас је ова ситуација катастрофална, јер нам је багрем главна паша и од њега имамо највећи приход. Цена меда у малопродаји биће око 1.000 динара и то ће се продавати углавном залихе од прошле године, које су мале, рекао је за РТВ Раде Стевановић, пчелар и председник "ДП Дунав Апатин".

Како је за РТВ казао пчелар Ђуро Ковачић, лоше временске прилике узроковале су и јако лоше медење уљане репице, прве пчелиње паше, коју већина пчелара користи за развој пчелињих друштава за главну пашу – багрем.

Не можемо да се толико пожалимо, јер смо ипак успели врцати 10 килограма по пчелињем друштву, казао је Ковачић.

Пчелари су очајни јер с таквом рачуницом нису ни на позитивној нули. Сунцокретова паша и медљика, уздају се пчелари, ће поправити катастрофално стање.

Прва озбиљнија паша је сунцокрет, која је и завршна паша. Можемо очекивати нешто ливаде или шуме, али то је све нешто што је минимално и што служи за одржавање пчелињих друштава, додао је за РТВ Ковачић.

У друштву пчелара "Дунав" Апатин истичу да је уз недостатак нектара, велики проблем је коришћење пестицида. Удружење броји 190 пчелара који располажу с преко 10.000 кошница.

Пословање је отежано, па ће они пчелари с мање друштава имати приличне губитке, док ће пак они са преко 100 кошница извући бар неку рачуницу.

РТВ

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести