За јутро пшенице спремити 32.000 динара

Киша и хладно време прекинули су јесење радове на њивама, али посао ратарима неће побећи када се пролепша време да обаве сетву пшенице која треба управо у октобру да буде посејана.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Ова сетва,по свој прилици, биће једна од скупљих у односу на раније, и по ценама репроматеријала баца у сенку цену килограма пшенице која је јуче на Продуктној берзи Нови Сад била 30 динара..

Земљорадници још праве тачну рачуницу колико ће коштати сетва, али сви одреда истичу да је скупоћа велика, жалећи се у првом реду на цену вештачког ђубрива и горива. Ипак, сви су се углавном снабадели репоматеријалом тако што су задужили семе и ђубриво код коопераната, док су за куповину горива подигли банкарске кредите.

У Задружном савезу Војводине истакли су да је минерално ђубриво и дупло скупље него лане и да цене вештака непрекидно расту па се из тог разлога не може извести прецизна рачуница.

– Ђубриво увозимо из Русије, Мађарске, Хрватске, Румуније... и због цене гаса која расте и ђубриво из дана у дан мења цену. У зависности од форулације, ђубриво кошта и 600 евра по тони, а у зависности од хранива у земљи по хектару за сетву пшнице треба до 350 килограма ђубрива - казао је стручни саветник за пољопривредну производњу у Задружном савезу Војводине Петар Родић.

Аграрни савез Србије направио је рачун по којем је ова сетва скупља за 15 одсто по јутру,али без урачунате аренде, амортизације и рада земљорадника.

По речима председника Савеза Ненада Манића, сетва јутра пшенице коштаће 31.690 динара, а двоструко новца ће требати за хектар. На све то, нагласио је, долазе још и цена аренде или закупа, која због мањих приноса ове године није поскупела, а те цене су различите у сваком подручју.

- Килограм семенске пшенице је 80 динара, а по јутру треба 130 килограма, што је 10.400 динара. На јутро пшенице долази 250 килограма вештачког ђубрива. Цена вештака је 65 динара килограм, што значи да тај трошак износи 16.250 динара и за 30 литара нафте по јутру по цени од 168 динара треба још додати 5.040 динара - навео је Манић.

По речима пољопривредника Мирослава Киша из Суботице, пољопривредници су се углавном раније снабдели репроматеријалом ,па су мало и уштедели, јер се цене мењају свакодневно. Ипак, многи ће због скупоће штедети и неће се доследно држати свега што је потребно да се посао обави ваљано.

Киш каже да није правио рачуницу, али сматра да ће га сигурно хектар сетве изаћи бар 500 евра. – Не вреди да правим рачун јер земљу морам радити - навео је овај пољопривредник, рекавши да ће доста земљорадника посејати дорађено семе .

-.Без семена се не може и то знају произвођачи, па зидају цене до небеса. А ми смо из праксе научили да се не мора увек сејати само декларисано већ да се може и мешати, па ћемо тако и радити, мешати декларисано с нашим, да јефтиније прођемо - казао је Киш и напоменуо да ће се и на вештаку и машинским опрерацијама при припреми њива за сејање, такође, штедети.

Он се осврнуо и на јучерашњу цену пшенице од 30 динара, рекавши да ратарима не вреди пуно што цене жита и соје расту јер ни тренутни ценовник на берзи житарица и уљарица није довољно висок, да у овогодишњим умањеним приносима надокнади уложено: репроматеријал, рад земљорадника и амортизацију машина.        

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести