Галерија Матице српске у Текелијануму обележила 170 година трајања

Галерија Матице српске данас је у згради Текелијанума у Будимпешти, на истом месту где је 14. октобра 1847. донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума, свечано обележила 170 година трајања.
potpisivanje2.jpg
Фото: Dnevnik.rs

У овом изузетном амбијенту важном за српску културу, задужбини великог добротвора Саве Текелије основаној 1838. са циљем да се у њој школују сиромашни српски ђаци, Матичина галерија је свечаност приредила у сарадњи Српском православном епархијом будимском.

Владика будимски Лукијан је подсетио на време од пре готовобдва века када су у Пешти, престоници просвећене монархије, прегаоци из нашег народа основали Матицу српску као "мајку нашег културног постојања", окупивши плодове рада личности чјим се делом данас дичимо.  По речима епискома будимског, из те мајке културе, Матице српске, родила се Галерија Матице српске, чији плодови рада служе данас свима нама на понос, а Легат Саве Текелије, са збирком породичних портрета, језгро је уметничког фонда ГМС.

"Велике идеје, велики људи и велика дела. У ових неколико речи могло би да се сажме време у које се враћамо обележавајући 170 година трајања Галерије Матице српске - време без којег ни ми не бисмо били оно што јесмо и време које ће бити путоказ и генерацијама које долазе", рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић. Према његовим речима, велика идеја тог доба било је национално сабирање и представљање Европи културе српског народа.

Фото: Dnevnik.rs

"Ту идеју је, оснивањем Матице српске, у стварност преточила група великих људи, на челу са Јованом Хаџићем. После њих, дошла је плејада великана из свих крајева у којима је наш народ тада живео,  предвођена Савом Поповићем Текелијом. Под Матичином заставом својеврсног националног препорода је, најзад, њен умни секретар Теодор Павловић 1847. дефинитивно уобличио идеју да се и уметничко благо нашег народа сабере на једном месту", каже Мировић.

Галерија Матице српске за наш народ је, по речима Мировића, потврда снаге његовог духа, узвишености његове културе и континуитета његовог трајања заједно са Матицом српском. То је, наравно, како је указао предсдник Покрајинске владе, и Српска православна епархија будимска у чијим мајчинским недрима су и настале најзначајније националне установе једног историјског периода.

Мировић је изразио и посебно задовољство што се 170 година трајања Галерије Матице српске обележава у Текелијануму, у атмосфери изузетно добрих односа Републике Мађарске и Републике Србије.

"Председници наших држава и влада трасирали су заједнички пут у будућност и то је плод свести о вековном преплитању наше историје и свести о томе колико је важно да заједно чувамо, и сачувамо, све оно вредно што су нам та прелитања донела. Пред нама су бројне обавезе у будућности. Дубоко верујем да ћемо, у времену које долази, то чинити још преданије него до сада, овде  свуда", истакао је председник Покрајинске владе.

Честитајићу јубилеј Галерији Матице српске, представник српске заједнице у Мађарском парламенту Љубомир Алексов је захвалио у име Срба у Мађарској ГМС на дугогоишњој племенитој мисији чувара уметничке баштине, а тиме и нашег националног идентитета. Он је изразио наду да ће српске драгоцености, које се налазе а тлу Мађаску, ући у светску културну баштину.

Управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски је указала да су постављајући основе за нову фазу у историји установе, односно креирајући музеј за будућност, континуирано били загледани у прошлост, у достигнућа, изазове и тежње својих претходника, како би јасније сагледали своје место у савременом тренутку и будућим временима. Посвећивање ове свечаности представљању комплетно рестаурираног велелепног иконостаса Арсенија Теодоровића за некадашњу српску цркву у Будиму, страдалу у бомбардовању у Другом светском рату, показује, по речима управнице ГМС да и данас, 170 година након оснивања, трају заједнички напори Матице српске и Српске православне цркве да се сачува, проучава, заштити и представи српско културно наслеђе настало у региону, односно српском културном простору.

Фото: Dnevnik.rs

Помоћница министра културе Асја Драча Мунтеан изразила је наду да Министарство у наредној години, заједнички с Покрајинском владом подржати следећи пројекат овог већ уходаног тима, а то је уређење и формирање сталне поставке у новој згради Музеја српске православне цркве у Сентандреји и на тај начин поново потврдити темеље и вредности сарадње српске и мађарске државе: међусобно поштовање и уважавање а све у циљу неговања европских културних вредности и презентовање националне културе у ширем европском контексту.

Галерија МС је представила и филм који је прати петогодишњи заједнички пројекат са Музејом епархије будимске и Покрајинским заводом за заштиту споменика културе, на конзервацији и рестаурацији иконостаса Арсенија Теодоровића за некадашњу српску цркву у Будиму, а који ће у целини јавности бити представљен 18. октобра у Новом Саду.

За визуелни идентитет ове свечаности одабрана је алегоријска композиција Деметра приводи ученика Атини Палади, са фасаде старе зграде Текелијанума, редизајнирана и примењена на Плакетама израђеним поводом јубилеја, а јуче су уручене свима онима који су помагали Галерији Матице српске у дугогодишњем раду на заштити културног наслеђа у Мађарској. С друге стране, Галерији Матице српске је уручена Награда Деспотица Мати Ангелина, која додељују Еперхија сремска и РТВ за допринос достојанству живота.

Део прославе јубилеја чини и изложба дигиталних принтова на платну “Српска уметност у десет слика” са ремек делима српске уметности у периоду од 18. до 20. века који ће бити поклоњени Текелијануму.

Помоћ на обнови библиотеке

Председник Покрајинске владе Игор Мировић данас је са епископом будимским и администратором темишварским Лукијаном потписао споразум о сарадњи на обнови и адаптацији библиотеке у згради Текелијанума у Будимпешти. Овај протокол, по речима ладике Лукијана, сведочи о наставку домаћинске бриге на помоћи Текелијануму, намењеног српским ученицима и студентима. Тај адаптирани део имаће, уз библиотеку, читаоницу и имаће најсавременију електронску опрему. Председник Мировић је подсетио да је до сада за заштиту српске културне баштине у Мађарској издвојено више од 100 милиона динара, најављујући да ће се улагања наставити. 

Нина Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести