Пупинови роботи читају Сервантеса

БЕОГРАД: Несвакидашњи роботи Мигел де Сервантес и Нао отвориће јавно читање чувеног романа "Дон Кихот" на најразличитијим језицима света, 25. априла у подне, у Институту Сервантес у Београду.
knjiga don kihot EPA JORGE ZAPATA.jpg
Фото: EPA (JORGE ZAPATA)
Српски, шпански, енглески, француски, хебрејски, свахили и кечуа само су неки од језика на којима ће овог априла у Институту Сервантес у Београду оживети чувено дело Мигела де Сервантеса.
 
Поводом Светског дана књиге, српска престоница придружиће се Мадриду и другим градовима света, где се јавно читање "Дон Кихота" традиционално организује више од две деценије, саопштио је Институт Сервантес у Београду.
 
Ове године, 25. априла, са почетком у 12 часова, јавно читање "Дон Кихота" отвориће роботи Института Михајло Пупин- Мигел де Сервантес и Нао, наводи се у саопштењу.
 
Након кратког разговора и читања првих реченица "Дон Кихота" од стране ових посве необичних читалаца, Сервантесово ремек-дело на бројним светским језицима читаће личности из академског, културног и политичког живота, пријатељи и ученици Института, али и сви заинтересовани љубитељи књиге.
 
Светски дан књиге прославља се широм света 23. априла, откако је 1995. године овај празник књиге установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу.
 
Шпанија обележава овај датум, када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир, од 1923. године.
 
На тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током двадесет и четири сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа.
 
Поигравајући се са том традицијом, Институт Сервантес спремио је занимљиве поклоне свима који се 25. априла придруже овој књижевној забави у славу "Дон Кихота".
 
Прво јавно читање овог дела Институт Сервантес у Београду успешно је организовао 2015. године, када је неколико стотина заљубљеника у књигу јавно читало авантуре Дон Кихота и Санча Пансе.
 
Чувени шпански писац објавио је први део романа 1605. године, под називом "Велеумни племић Дон Кихот од Манче".
 
Подстакнут великим успехом, десет година касније објављен је и други део, а "Дон Кихот" временом постаје први модерни роман светске књижевности.
 
О популарности "Дон Кихота" сведочи и податак да је, уз Библију, најчешће штампана књига на свету.
 
Марио Варгас Љоса је о овом ремек-делу рекао: "После Сервантеса, сви романописци су симболички речено 'Деца Манче'." 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести