Драгана Милошевић отворила изложбу збирки литографија Франца Гераша „Аустријска војска 1620 – 1854“

„Нови Сад, Војводина, па самим тим и Србија су поносни на богато културно наслеђе које имају, а изложба пред нама јесте доказ за то,“ рекла је данас у Архиву Војводине покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, отварајући изложбу збирки литографија Франца Гераша „Аустријска војска 1620 – 1854“, ауторке и архивисте Љиљане Бубњевић.
Dragana_Milosevic_Otvaranje_Izlozbe-12
Фото: Покрајинска влада

Вишевековно прожимање различитих култура и нација на овим просторима створило је наше богатство, које, како је истакла Милошевићева, са посебном пажњом негујемо и надаље, преносећи га на будућа поколења.

„Опредељење целе Покрајинске владе јесте и биће све оно што је и ова изложба донела, а то је окупљање око заједничких пројеката бројних институција, у циљу афирмације културе и сарадње,“ рекла је Драгана Милошевић.

Архиви, као чувари историје и сећања јесу наша посебна брига, додала је секретар Милошевић и истакла да без те културе сећања нема ни будућности и зато посебна захвалност припада Фондацији „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“, која је препознала значај пројекта Архива Војводине, те га подржала.

„Због тога данас пред нама стоје литографије аустријских војника осликаних руком чувеног Франца Гераша, у чему вам желим да са посебним задовољством уживате“ поручила је на крају ресорни секретар.

Фото: Покрајинска влада

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић подсетио је да ова изложба литографија јесте повод да се у згради Архива отвори изложба, али то је уједно и тренутак да се позабавимо новим термином културолошких израза - „ребрендирањем“ институција културе, чему сви тежимо.

Испред аустријског Културног Форума обратио се директор Јоханес Иршик, који је подсетио на заједничку историју људи са ових простора, који су у заокруженом историјском контексту од 1620. до 1854. године, чинили војници-граничари и ово јесте прича о њима, њиховим униформама, али и о начину живота, суживота са другим нацијама, обичајима и култури, а све то захваљујући архивским списима, сликама и сведоцима времена, која похрањују управо овакве институције.

Фото: Покрајинска влада

Ауторка Љиљана Бубњевић изразила је велику захвалност колегама из Немачког историјског музеја у Берлину, као и колегама из других институцуја културе у Новом Саду на сарадњи без које не би ни било ове изложбе, која обухвата велики историјски период и приказује нам део прошлости свих нас са ових простора. Овом приликом, Архив Војводине, како она каже, представља јавности литографију збирке, које су од велике уметничке вредности и преносе визуелни изглед развоја аустријске војске, а уједно сведоче и о раздобљу Хабзбуршке монархије и истакнутим историјским личностима.

Испред Фондације „Нови Сад 2021-Европска престониоца културе“ поздравне речи упутио је њен директор Немања Миленковић.

Свечаном отварању изложбе, поред члана Градског већа Новог Сада задуженог за културу Далибора Рожића, присуствовао је и бригадни генерал Војске Србије Зоран Насковић.

Фото: Покрајинска влада

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести