Копицлу Повеља амбасадора Форума словенских култура

НОВИ САД: Новосадски књижевник и критичар Владимир Копицл именован је за амбасадора Форума словенских култура, међународне организације основане ради очувања и развоја културних вредности, традиција и културних садржаја на простору земаља у којима се говори словенским језицима.
f
Фото: fsk.si

Прошлог месеца на свечаности у Љубљани, где је седиште Форума, обележена је 15. годишњица ове организације и именовани нови амбасадори. Повељу амбасадор ФСК-а за драгоцен допринос препознатљивости фондације и успостављању веза Копицлу је уручила др Андреја Рихтер, директорка Форума, некадашња министарка културе Словеније, за чијег мандата је и иницирано оснивање ове међународне фондације.

Верујем да културно повезивање и сарадња могу најбоље подстаћи словенску креативност, ојачати словенски идентитет и оживети културни дијалог у европском и светском простору. Улажемо напоре за подстицање размене драгоцених знања, искустава и идеја, а превасходно за стварање могућности да поново можемо учити једни од других и обогатити свој креативни потенцијал, казала је др Андреја Рихтер, и додала како све то доказује свечани концерт „Словенска рапсодија“ одржан тим поводом у Љубљани који је донео јединствено искуство музике и музичара из 13 земаља на једној позорници. Копицл је је до сада био на челу Програмског савета Форума словенских култура. Међу земљама чланицама је тринаест словенских држава: Бугарска, Босна и Херцеговина, Белорусија, Хрватска, Македонија, Русија, Словенија, Србија, Украјина, Црна Гора, Чешка, Пољска и Словачка. Форум словенских култура промовише сарадњу између ових земаља у области културе, образовања и науке, развија културну размену, организује сусрете и дефинише заједничке пројекте. Форум тежи да постане референтна глобална платформа интелектуалног дијалога међу словенским културама и центар словенске уметности и науке. Јаким партнерством са међународним организацијама, националним иницијативама и економијом, Форум подржава и развија иновативност и креативност словенских културних подручја, оснажује заједничке културне пројекте, мобилност уметника и професионалаца. Организује фестивале, изложбе, конференције, концерте и друге догађаје који представљају словенску културну баштину и стваралаштво.

Међу пројектима Форма је и додела награде „Жива“ за најбољи музеј Југоисточне Европе, са жељом да се препозна изврсност у сектору покретне и непокретне културне баштине и промовишу најбоље праксе културног наслеђа, а први добитник за 2014. је била Галерија Матице српске. Један од највећих пројеката Форума и словенске литературе је едиција “100 словенских романа” за који су државе чланице изабрале по 10 романа објављених после пада Берлинског зида, а који се затим преводе на друге словенске језике.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести