Лане ваздух био прекомерно загађен у 14 градова

БЕОГРАД: У осам агломерација и шест градова у Србији прошле године ваздух је био 3. категорије, док је у остатку земље био 1. категорије, наводи се у Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха који је објавила Агенција за заштиту животне средине.
U svim urbanim sredinama, pa tako i u Novom Sadu, saobraćaj predstavlja jedan od dominantnijih izvora zagađenja vazduha Foto: V. Fifa
Фото: У свим урбаним срединама, па тако и у Новом Саду, саобраћај представља један од доминантнијих извора загађења ваздуха Фото: В. Фифа

Прекомерно загађен ваздух, што је опис 3. категорије, дисао се у агломерацијама Београд, Ниш, Смедерево, Косјерић, Панчево, Нови Сад, Ужице и Бор, као и градовима Ваљеву, Краљеву, Зајечару, Пожаревцу, Суботици и Беочину.

На територијама Ваљева, Краљева и Суботице ваздух је био прекомерно загађен због прекорачења концентрација суспендованих честица ПМ10 и ПМ2,5, док је у Пожаравцу и Зајечару оцењено да је ваздух 3. категорије због прекорачења вредности ПМ10.

Лошију оцену ваздух у Беочину добио је због прекорачења вредности ПМ2,5, а како се наводи због недостатка мерења суспендованих честица у јануару и фебруару добијена је неадекватна слика да је у Сремској Митровици прошле године ваздух био 1. категорије.

Прекорачење вредности суспендованих честица ПМ10 и 2,5 разлог су да ваздух буде оцењен као прекомерно загађен и у агломерацијима Београд, Ниш, Смедерево и Косјерић.

Агломерација Панчево је у 3. категорији квалитета ваздуха због честистица ПМ2,5, Нови Сад и Ужице због ПМ10, а ваздух у Бору оцењен је као прекомерно загађен услед прекорачења граничне вредности CO2.

Према оцени квалитета ваздуха прошле године у остатку Србије ваздух је био 1. категорије, што значи да се дисао чист или незнантно загађен ваздух, односно ваздух у коме нису прекорачене граничне вредности ни за једну загађујућу материју.
Супендоване честице ПМ10 и ПМ2,5 и у Европиским земљама су најзначајније загађујуће материје које негативно утичу по здравље становништва.

У годишњем извештају наводи се да је за Србију индикатор изложености градског становништа деловају суспендованих честица ПМ10 35 микрограма по кубном метру ваздуха, док је индикатор изложености становништа загађењу ПМ2,5 честицама 29 микрограма по кубику ваздуха.

Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Србији за 2019. годину анализа је резултата мерења која су се спроводила у оквиру државе и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести