Ауто-путем Софија и Београд најближе престонице у региону

СОФИЈА: „Завршетком аутопута на деоници од Драгомана до Софије, Београд и Софија ће постати две најближе престонице у региону, са раздаљином од око 400 километара”, рекао је данас министар спољних послова Србија Никола Селаковић, говорећи о заједничким инфраструктурним пројектима које наша земља предузима са Бугарском.
auto put, tanjug
Фото: Tanjug

На заједничкој конференцији за новинаре, после састанка Селаковића са министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захаријевом, она је указала да ће та деоница ауто-пута бити завршена до краја године, док је свој део Србија већ завршила.

Селаковић је захвалио бугарској колегиници на подршци коју њена земља пружа Србији у евроинтеграцијама, и изразио наду да ће та подршка бити настављена, а Захаријева је поручила да Бугарска неће променити свој став према Србији по том питању.

Упитана зашто је прошле године Бугарска била једна од седам земаља који су стопирале отварање нових поглавља Србији у преговорима са Европском унијом, Захаријева је истакла да су у питању били технички разлози, а не политичка питања, указујући да из искуства зна да је мање битно колико је поглавља отворено, већ колико је затворено на прави начин.

Српски министар је са друге стране указао да постоји одлична комуникација владе две земље која, како је навео, датира од времена када је председник Србије Александар Вучић био премијер.

У прилог томе подсетио је на Вучићеве добре односе са премијером Бугарске Бојком Борисовим, а од када је шеф државе и са председником Руменом Радевом.

"Чести сусрети и сарадња два министра спољних послова треба да буду импулс свему томе", нагласио је шеф српске дипломатије, подсећајући да од 2014. српски министар спољних послова ње био у званичној посети Бугарској.

Селаковић је навео и да наша земља има разумевање према ставу Бугарске у вези са Косовом и Метохијом, који је признала, истичући да је за Србију важно да се решење за то, наше најважније државно и нацинално питање, тражи дијалогом.

"Наша је молба да се дијалогу пружи шанса и да се не предузимају неки потези који би могли да штете самом процесу дијалога", нагласио је министар.

Пренео је да је на састанку са бугарском колегиницом разговарано о унапређењу сарадње два министарства, о важности покретања политичких консултација два блиска суседа, посебно на институционалном нивоу што више и што чешће, као И да се ради на закључиванају споразума коии су у застоју и чекају на реализацију.

Посебна пажња разговора била је максимално обезбеђивање заштите мањинаских права за бугарску националну мањину у Србији.

"Договорили смо директну линију комуникације и ако се догоди неки проблем да се лично чујемо, да аутоматски спустимо тај случај на ниже нивое и да проблеме решавамо у обостраном интересу", указао је Селаковић.

Подсетио је да је Србија у две пограничне општине у којима живи бугарска национална мањина Бабушници и Димитровграду, отворила два одељења слободне царинске зоне из Питора.

Завршава се њихово комплетно инфраструктурно опремање, које ће како је уверен, бити одлична прилика и простор за заједничке инвестиције и долазак бугарских инвеститора, као и обезбеђивање запослења људи који живе у тим крајевима.

Према речима српског министра, слободна царинска зона Пирот проглашена је пре две године за најбољу царинску зону у Европи и за трећу у свету, а предузећа и компаније које у њој раде, 2019. године су имале обрт од 645 милина евра.

На питање бугарскг новинара зашто премијер Борисов није био позван на отварање “Балканског тока” гаса 1. јануара, Селаковић је указао да Србија није позивала на свечаност никога од страних државника, због целокупне ситуације са пандемијом корона вируса у свету.

Истакао је да је Борисов увек радо виђен гост у Србији и да ће бити још пуно прилика за отварање других инфраструктурних, заједничких пројеката у Србије и Бугарске.

Захаријева је захвалила Селаковићу на посети која је реализована на њен позив, истичући потребу за што чешћим сусретима два министра спољних послова.

"Повезани смо вековима и имамо блиске прагматичне односе који и у доба пандемије остају блиски и динамични. Успевамо да реализујемо инфраструктурне пројекте важне за читав регион”, нагласила је Захаријева.

Она је захвалила Србији да доброј и брзој реакцији на почетку пандемије за помоћ држављанима Бугарске да се врате у своју земљу.

“Чињеница да чак и у време кризе успевамо да сачувамо динамику односа, указује на искреност наших добрих односа”, навела је шефица бугарске дипломатије.

Она је новинарима пренела да се са министром Селаковићем договорила да се ове године отвори нови гранични прелаз између две земље у подручју Старе планине.

Говорећи о бугарској националној мањини, Захаријева је истакла да је то још један од подстицаја за јачање билатералних односа.

Оценила је да Србија има добро, савремено законодавство у погледу мањина, те да се нада да ће у добром духу бити решавана питања важна за мањине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести