Бачки Моноштор: Мањине као мост између Србије и Хрватске

У Бачком Моноштору, селу сомборског атара насељеном претежно Шокцима, јуче је одржан други дан седме седнице Међувладиног мешовитог одбора Републике Србије и Републике Хрватске за националне мањине. Задовољство радом и атмосфером на седници испољиле су обе стране учеснице у разговорима који су настављени након више од три године од последње седнице.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Ми смо наставили активан рад на дефинисању нових закључака – рекао је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, који је копредседавајући српском делу ММО-а, наглашавајући да су чланови обе половине ММО-а врло конструктивни, и изразио наду да ће у том духу и на својим редовним пословима, мимо самих седница, успешније реализаовати постављене циљеве. – Одређени број препорука је реализован између две седнице, за шта смо добили и похвале чланова наших одбора из редова националних мањина. Питања која нису решена биће пренета у форми закључака, па се надамо да ћемо у добром духу и сарадњи наставити унапређивање свакодневног живота наших грађана који припадају националним мањинама.“

Као проблеме хрватске националне мањине у Србији и српске у Хрватској Бошњак је навео пре свега оне у вези с политичким представљањем мањина.

„ Постоје разлике у том погледу када су у питању Србија и Хрватска, а осим тога разматрали смо и проблем запошљавања у јавном сектору, које није задовољавајуће, те питање доступности уyбеника намењених националним мањинама у предшколским установама и основним и средњим школама – казао је Бошњак, уз опаску да се део тог проблема већ успешно решава отварањем посебних одељења у школама. – Друга питања су она историјска и питања утемељена у заједничкој земљи у којој смо живели и потреба да се на модеран начин одговори на те изазове да нам се не би дешавало да се непријатне успомене из прошлости понављају. Извесно је да ће међу закључке бити увршћено и питање бољег приступа ЕУ фондовима, односно таквог вида сарадње локалних заједница с једне и друге обале Дунава у обостраном државном интересу, али и интересу припадника националних мањина.“

С потребом да се у агенду унесе и боље коришћење ЕУ фондова усмерених на прекограничну сарадњу, која би, следствено томе, довела и до бољег положаја националних мањина, сагласио се копредседавајући Међувладином мешовитом одбору за националне мањине с хрватске стране Звонко Милас, државни секретар Средишњег државног уреда за Хрвате изван Хрватске.

„Види се пауза која је потрајала више од три године када нисмо решавали препоруке и чињеница је да ћемо и изван ових седница морати сести и усагласити се око неких препорука битних за обе мањине – казао је Милас. – Слажем се с тим да треба искористи могућности прекограничне сарадње који ће бити на корист обема државама, Хрватској, која је већ у ЕУ, и Србији, која је на путу стицања чланства, а посебно националним мањинама. Надам се да ће резултати бити видљиви те да ће сваки следећи сусрет допринети побољшању и усмерењу према бољој будућности обеју држава.“  Шеф хрватског дела ММО-а такође је нагласио да је тон учесника седнице био врло толерантан.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести