Дачић: Србија за мирно решавање спорова уз поштовање суверенитета

ВИСОКЕ ТАТРЕ: Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је данас на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а да Србија снажно подржава мирно решавање свих спорова на простору Организације уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе учеснице.
dacic
Фото: Tanjug

Осврнуо се и на ситуацију у региону Западног Балкана, којом, како истиче, у овом моменту влада пад ентузијазма због успоравања процеса проширења ЕУ.

"Србија је у потпуности посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи. Сматрамо да само проактивни приступ, флексибилност и спремност на компромисе, које би учиниле све стране, могу допринети јачању стабилности и безбедности у региону", истакао је Дачић на скупу на Високом Татрама.

Подсетио је да је, упркос посвећености Владе Србије дијалогу између Београда и Приштине, тај процес блокиран.

Приштински политичари су, каже министар, својим неодговорним потезима, односно одлуком да уведу тарифе од 100 одсто на робу која долази из централне Србије, директно угрозили цивилно становништво у Покрајини и блокирали дијалог усмерен на проналажење дугорочног и одрживог решења базираног на компромису.

"У том контексту, а уздајући се у дух сарадње у нашој Организацији, очекујемо успешно председавање Албаније у 2020. години, које ће бити засновано на пуном поштовању свих принципа, норми и преузетих обавеза ОЕБС", навео је Дачић.

Дачић је у обраћању оценио да актуелна ситуација и атмосфера на међународној сцени, као и бројни безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо обавезују државе-чланице да се хитно врате основним принципима на којима почива ОЕБС - а то су дијалог, компромис, мирно решавање спорова, изградња поверења, солидарност, одговорност и сарадња.

"Раније смо говорили да је свет био биполаран, па је био униполаран, па мултиполаран, а сад је анархичан, и то су речи Гутереша. Морам да кажем да је вероватно у праву", навео је Дачић.

Време је да заједнички покажемо политичку мудрост и одговорност, а самим тим и политичку вољу и спремност на компромис, који представљају кључне елементе за обнављање поверења и деескалацију постојећих тензија, каже Дачић.

"Све државе учеснице би требало да преиспитају своје виђење доприноса ОЕБС њиховој и безбедности свих њихових грађана, а сходно томе и своју спремност да у доброј вери приступе дијалогу о решавању питања која ометају функционисање Организације у пуном капацитету", поручио је он.

Издвојио је питања финансирања ОЕБС, одржавања редовних састанака предвиђених Правилима процедуре, као и председавање Организацијом.

Посебно га, каже, изненађује да се председавање Организацијом, које је некада представљало изузетну част за државу чија је кандидатура прихваћена, претворило у "мучну обавезу", коју државе учеснице покушавају да избегну.

Према нашем искуству из 2015. године, председавање ОЕБС је изузетно захтеван и компликован посао, али нам је, са друге стране, пружило могућност да кроз проактиван, транспарентан и медијаторски приступ, допринесемо јачању ефикасности функционисања ове Организације и повећању њене видљивости,истакао је министар.

Председавање представља прилику за промоцију државе и њених капацитета, додао је он.

Истакао је посвећеност Србије јачању капацитета ОЕБС да ефикасно реагује у свим фазама конфликтног циклуса, од раног упозоравања до постконфликтне рехабилитације и помирења.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести