Дневник у Новом Кнежевцу: Овде може лепо да се живи

Општина Нови Кнежевац је у девет насеља, по последњем попису, имала 11.250 становника, међутим, због великог одлива у иностранство и у веће градове у Србији, посебно Београд, Нови Сад и Суботицу, процена је да у општини тренутно живи до 8.500 становника.
knezevac.jpg
Фото: З. Фехимовић

Председник општине др Радован Уверић констатује да су разлози за одлазак вероватно као и у другим срединама – људи су били приморани на то у потрази за својом егзистенцијом!

Уверић вели да се они који су отишли овде враћају повремено, да их жеља мине завичаја, али време проводе радећи негде другде, а деца им тамо иду у школу.

"Географски положај Новог Кнежевца јесте добар, али исто тако је неискоришћен", предочава Уверић.  Према његовим речима, они се налазе на тромеђи Србије, Румуније и Мађарске, с тим што имамо гранични прелаз у Ђали с Мађарском и немамо прелаз према Румунији.

Фото: З.Фехимовић

"Практично, граница Србије и наше општине овде дотиче две државе чланице Европске уније. Од следеће године наде полажемо у градњу већег граничног прелаза на тромеђи, у Рабеу. Град смо на реци и нама је Тиса, као пловна река, повезана са системом Дунава и Мађарском, с речним граничним прелазом који постоји, тако да и с те стране имамо изузетан потенцијал, а и ауто-пут нам је удаљен 25 километера", каже Уверић.

Фото: З.Фехимовић

Први човек новокнежевачке општине уверава да, осим пољопривреде, којом се бави већина становништва, постоје и могућности за развој индустрије јер су ту људи који су доскоро радили у разним погонима у производњи и преради папира, преради метала, било је грађевинских и угоститељских капацитета.

Економске прилике од промене власти у општини Нови Кнежевац нису се могле много изменити. Сви људи који овде живе знају како је Нови Кнежевац изгледао до 2000. године, међутим, Уверић напомиње да је од развијеног индустријског града постао град незапослених и сиромашних људи.

"Нажалост, трагови и последице пропасти привреде се још увек осећају. Интензивно радимо на томе да доведемо инвеститоре: Треба времена да један инвеститор дође и „пробије лед” јер за једним долазе други. Два су изразила заинтересованост да дођу у Нови Кнежевац: један је из Италије, други из Мађарске, ради се о озбиљним улагањима која ће омогућити упошљавање 80 до 100 људи, што би за Нови Кнежевац у овом тренутку значило много, да покушамо да спречимо одлив становништва", каже Уверић.

Има људи који би се радо вратили из Новог Сада или неког другог града где сада живе и раде, па и из Аустрије и Немачке, јер, уверен је председник општине, без обзира на све, људе везује ово место, воле Нови Кнежевац, који јесте мали град, али је изузетно леп за живот.

Наши претходници су за годину и по пре него што смо преузели вођење општине, осам милиона динара потрошили на пиће и храну, а нас ће толико стајати путеви које градимо ове године

"Имамо леп парк, центар града се наслања на плажу на Тиси, развијен културни живот, имамо велики број спортских клубова и спортом се процентуално у односу на број становника бавимо највише у Војводини. Практично, клубове имамо у готово свим гранама спорта, чак и клуб америчког фудбала, а женска сениорска стонотениска екипа је актуелни првак Србије. Активно раде бројна културно-уметничка удружења па се трудимо да повећамо давања спортским и културним удружењима.Циљ нам је да се што више деце укључује и занима се нечим корисним да бисмо их одвојили од нежељених утицаја", наглашава наш саговорник.

У центру града на билборду је, уз заставу и грб Србије, истакнут слоган „Нови Кнежевац је град будућности”. Парола је то за коју Уверић каже да ће се трудити свим силама да је оживотворе, да тако и буде. Он додаје да су у преговорима о осветљењу, увођењу оптичких каблова у сваку кућу, као и других најмодернијих технолошких достигнућа.

"Нови Кнежевац има намеру да се придружи такозваним паметним градовима, који у моду улазе и у Србији, у погледу опремљености неопходном инфраструктуром. Били су нам заинтересовани инвеститори из Чешке и Београда. Величина Новог Кнежевца је врло занимљива инвеститорима, као препорука за веће градове. Овде могу пробати како би то у ствари требало да изгледа. Ако се тај пројекат реализује, врло брзо ћемо постати град будућности јер то што нам се предлаже тренутно нема ниједан град у Србији. Независно од тога, на све начине настојимо да Нови Кнежевац буде град будућности", истиче Уверић.

Фото: З.Фехимовић

"Када смо преузимали власт, претпостављали смо да знамо где долазимо, изненадили смо се прилично непријатно, али добили смо гласове од народа које смо тражили, а у односу на оно што смо затекли, морамо се потрудити да будемо бољи", категоричан је Уверић.

"У општини чији је буџет око 430 милиона динара реалних средстава без инвестиција које остварујемо, наши претходници су за годину и по пре него што смо преузели вођење општине, осам милиона динара потрошили на пиће и храну, а нас ће толико стајати путеви које градимо ове године. То је наша уштеда- каже први човек Новог Кнежевца", каже Уверић.

Фото: З.Фехимовић

Стабилна власт свих грађана

Кормило општинске власти у Новом Кнежевцу од 1. јуна 2016. године преузела је коалиција Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара, којој су се придружили Социјалистичка партија Србије и један дотадашњи члан ЛСВ-а који је прешао у СНС, тако да владајућа коалиција има стабилну већину, при чему сами напредњаци имају 16 од 31 мандата.

"Рекао бих да коалициони односи одлично функционишу јер се до сада, за готово годину и по, није појавио ниједан проблем, нити несугласица", каже председник општине др Радован Уверић.

Враћали дугове и улагали

"Општина до прошле недеље није узела ниједан динар кредита, а прошле недеље смо подигли 30 милиона кредита да бисмо могли отплатити дуг за канализацију који није исплаћен у мају 2016. године. То нам је оставила претходна власт ДС-а, а да не би било тужби и повлачења по судовима, где би било још више додатних трошкова, у договору с извођачем, који нам је отписао камате, дуг смо у целости измирили. Надам се да је то последњи дуг који смо вратили, па ако израчунамо да смо вратили готово 200 милиона, ако следеће године толико новца буде уложено у ову општину, то ће сигурно да се примети. Већина грађана примећује да је и до сада много уложено, мада је мени посебно драго и сатисфакција када нам дође неко из Београда или Новог Сада, или чак и из Западне Европе, гости су приметили и рекли да нису одавно видели чистији град.", каже Уверић.

Добра сарадња с Покрајином и Републиком

Сарадњу локалне самоуправе Новог Кнежевца с Покрајинском владом и ресорним секретаријатима др Радован Уверић оцењује веома успешном. Он напомиње да, имајући у виду законске надлежности, општина је више упућена на Покрајину, али остварује добру сарадњу и с државним институцијама у Београду.

"Покрајина нам је много помогла јер, рецимо, председник Покрајинске владе Игор Мировић, када је изабран на ту функцију, општина Нови Кнежевац је била прва коју је обишао и одмах нам је притекао у помоћ. Из текуће буџетске резерве смо добили паре за замену крова на вртићу који је био у лошем стању, као и за завршетак обнове школе у Српском Крстуру. Од Управе за капитална улагања добили смо 30 милиона динара за наставак наредне фазе изградње канализације, која је у току, и радови треба да се окончају до 11.децембра. Управо је стигло решење од Републике да смо добили паре за реконструкцију основне школе у Новом Кнежевцу и чекамо да се одобре паре и за школу у Банатском Аранђелову", каже Уверић.

Милорад Митровић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести