Фабрици: Српска економија развија се и расте

БЕОГРАД: Српска економија развија се и расте, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици подсетивши да је Србија за то добила и међународна признања, као што је заузимање 44. места на Дуинг бизнис листи.
fabrici
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

Фабрици је на представљању 12. Сиве књиге казао да је европска интеграција Србије реалност, што се види и кроз бројке и у том смислу навео да је за прва три квартала у Србији било 1,6 милијарде евра директних инвестиција из ЕУ, а да 68 одсто трговинске размене Србија има управо ЕУ.

Нагласио је да је бирократија велики део економије и казао да на смањењу бирократских процедура треба радити и даље како би Србија забележила још већи напредак, јер побољшање пословне климе добро је и на централном и локалном нивоу, а осим за инвестиције, значи и за живот грађана.

Србија има прилику да буде још атрактивнији играч као највећа земља у региону, каао је Фабрици и додао да су препоруке НАЛЕД- а од велике важности и да пословна удружења треба да разматрају све препоруке, међу којима је и укидање девизног пословања.

ЕУ веома подржава све што НАЛЕД ради у Србији, казао је Фабрици и додао да српска економија постаје издржиљивија и конкурентнија, што је неопходно за чланице ЕУ.

Истакао је да проширење ЕУ поново активирано, што се, како каже, могло видети у претходних десетак дана, када се говорило и о покретању дијалога Београд са Приштином, али и о новој методологији.

ЕУ је део свакодневног живота у Србији у демократији, економији, безбедности и радујемо се ономе што Србија може да уради у привреди у 2020. години, казао је Фабрици.

Заменица амбасадора Немачке у Србији Доротеа Гиселман истакла је да су Србија и Немачка веома блиски партнери, који прослављају и 20 година развоја сарадње.

Наводећи да је Немачка најбољи спољнотрговински партнер Србије, Гиселман је казала да је Србија добра земља за инвестирање, а да у њој послује 240 компанија из Немачке.

Ми сматрамо да је веома важан део посла да охрабримо партнере из Србије да наставе са својим храбрим реформама и ојачајају пословну средину као подручје за инвестиције, казала је Гиселман.

Отправница послова у Амбасади Велике Британије Ребека Фабрици казала је да је први заједнички пројекат Британског фонда за управу и НАЛЕД-а у којем је учествовала “еБеба”, што је за њу и лично много интересантно, јер има два сина с по два држављанства, а живели су у три различите земље и суочили се с различитим бирократским проблемима.

Реформе које елиминушу сувишну бирократију су важне и за пословно окружење и за добробит грађана, казала је Фабрици и додала да је поносна што је Велика Британија највећи донатор када је у питању еУправа у Србији.

Како каже, Британија је подржала пројекте владавине права, независности медија у вредности од више 60.000 фунти, а области у којима би Велика Британија и Србија могле више да сарађују су пре свега трговина и инвестиције.

Наши трговински односи имају још већи потенцијал, а бавићемо се и едукацијом, климатским променама..., казао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести