Вучић: Крај преговора очекујем 2024, чланство до 2026.

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије И ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.
vucic lajen
Фото: Tanjug

„Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије“, нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

„Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут“, подвкао је он.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два „џепа“ ЕУ.

„Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца“, објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје аутопутем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

„То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац“, рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.


Не искључујем увођење мера заштите од короне

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела да грађани Србије морају бити одговорнији и дисциплинованији кад је реч о заштити од корона вируса, те истакао да не искључује могућност од увођења мера, ако то не буде тако.

Вучић је, у изјави новинарима, поводом актуелне ситуације са ширењем корона вируса, рекао да морамо бити озбиљнији и дисциплинованији, нарочито у Београду, иако вирус актуелно није ништа трагично, сем за старије и оне са другим болестима, јер га 95 одсто младих лако превазилази.

„Ако не будемо дисциплинованији инсистираћемо на увођењу мера", рекао је Вучић и додао да ће сачекати још неки дан, да видимо да ли ће се променити понашање и подаци о броју заражених, па да се процени да ли да предузимамо мере да у циљу заштите животе и здравље људи.


Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза.

О наставку дијалога и самиту у понедељак или уторак

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће вероватно у понедељак или уторак јавност бити обавестена о датуму наставка дијалога Београда и Приштине и самиту који ће вероватно томе претходити, али да то није на њему да каже, већ на представницима ЕУ.

"Нисам човек који се истрчава. Приштина је објавила датум, иако смо замољени и једни и други да ћутимо. Ја знам датуме, али као частан човек не могу у јавност о нечему што је посао ЕУ и појединих чланица, Француске и Немачке", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је додао да нема смисла да се упушта у бесмислене игрице, које политичари воле да би себе заштитли од неких будућих напада.

Поновио је да верује у то да ће Србија добити и званичну потврду о завршетку преговра са ЕУ 2024. године.

"Инсистираћу на томе и верујем да ћемо добити званичну потврду за 2024, а верујем да ћете у понедељак или уторак и из Париза и Берлина, а и из Брисела бити обавештени о наставку дијалога и самом самиту", рекао је Вучић.

Оптужнице добра вест, али тај суд је по косовским законима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на КиМ, али указује да треба имати у виду да је специјално тужилаштво и суд формиран по косовским законима.

Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

"А то је, да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на КиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на КиМ и ту правимо компромисе", рекао је.

"Знамо да су били страшни злочини над Србма и добро је да за њих постоји правда, то је добра вест. Али, у свему другоме морамо да покажемо уздржаност и да том узџаношћу штитимо српски народ на КиМ од било каквог насиља и инцидената и напада. Јер, лако је нама у Београду, а тешко Србима у Штрпцу и другим местима на КиМ".

Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

Вучић рекао да већ два дана званични Београд ћути, од када смо обавестени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту теба водити рачуна о три ствари:

Прво, специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани су по косвоским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају.

"То нас у старту ограничава", додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

"Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на КиМ за злочине против српског и неалбанског становништва".

"И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на КиМ, а не искључује могућмост изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ".

Председник Србије је говорећи о важности животних тема на КиМ казао да смо зато инсистирали на иницијативи Мини Шенген и важности слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

Истиче да зато не разуме захтеве са Косова и неких земаља у окружењу у којима се каже да Србија не сме да купи косовски Телеком, иако је Србија дала најповољнију понуду.

Вучић додаје да су се и неке новине у Србији радовале, јер ће доћи политчка одлука да Србија то неће моћи да купи, како би се ваљда зашитила права Албанаца.

Вучић је додао да то не разуме, с обзиром да је Србија спремна да плати више него други за косовски Телеком.

Председник Вучић каже и да Београд не бира ко ће седети са друге стране стола у преговорима са Приштином и да су то њихове унутрашње ствари.

Београду је, како наводи, свеједно ко ће бити са друге стране и ко ће од приштинских политичара учествовати у преговорима.

"Нити се одушевљевам, нити тугујем за оним што се збива на албанском делу политичке сцене. То је њихова ствар. Као што сам био спреман и у Минхену сам разговарао и са Аљбином Куртијем, на неком округлом столу и жестоко му одговорио, и са Хашимом Тачијем, тако ми није никакав проблем да разговарам са било ким другим или да неко од наших људи разговара са било ким другим", рекао је он.

Ко год да преговара, како каже председник, позиција Приштине се неће променити и да ће сви инсистирати на томе да добију признање независности Косова и ништа мање од тога.

"Да ли ће да траже нешто више, то је друго питање, али неће ништа мање од тога", рекао је Вучић.

Он је додао да му није било пријатно када је на преговоре ишао са Хашимом Тачијем, Аљбином Куртијем, али да је "све то живот".

" Нити је њима лако, нити је нама лако. То је живот. Са пријатељима разговарате, са другима преговарате. Наша је обавеза да преговарамо", рекао је Вучућ.


Верујем да је Њујорк тајмс случајно погрешио

Председник Србије Алекснадар Вучић рекао је данас поводом наслова текста Њујорк тајмса у коме се помиње као ратни злочинац да верује да је у питању ненамерна грешка.

"Ја сам научио да ме за свашта оптужују, певају, свашта изговарају, а да сам поцинио ратне злочине, то још нисам чуо", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

"Што се тиче Њујорк тајмса, ја верујем да је то грешка, нису људи намерно, желим да верујем. Сад да ли је грешка или не, ко ће га знати...", рекао је Вучић.


Излазност 28 посто ок кад бирају Фајон, а није 50 кад СНС добије?

Како је излазност од 28 одсто у реду када је реч о изборима на којима је, на пример, за европарламентарку изабрана Тања Фајон, а није довољна ни 50 одсто излазност на изборима ако добија СНС, запитао је данас председник Александар Вучић.

Председник Србије је, наводећи и тај аргумент, одбацио критике појединих европарламентараца, међу њима и Тање Фајон, на рачун излазности на изборима у Србији, те навео да је управо Фајон добила свој мандат у ЕП на изборима на којима је излазност била само 28 одсто.

На констатацију новинара у Бриселу да су се у ЕП могле чути критике да је мала излазност у Србији од 50 одсто, а да је, када је изборима за ЕП излазност била иста толика, речено да је та излазност највећа икада у историји, те да је и, примера ради, Тања Фајон, изабрана са 28 одсто, Вучић је одговорио:

"Није Фајон добила 28 одсто никад. Него је толика била излазност. Ово су за њу пусти снови да дође до тих бројева".

"Смеју им се сви, само неће да им кажу у лице свима који говоре да је мала излазност 50 одсто, и то у доба короне", рекао је Вучић.

Навео је и да би, по последњим истраживањима, када би избори били одржани сад у недељу, излазост била за два одсто мања.

"А, ускоро ће и избори у Словенији, па ћемо да видимо каква ће да буде излазност, а и имаћемо много питања по питању статуса Срба у Словенији", рекао је Вучић.

Очекујем убрзање ЕУ интеграција, ускоро наставак дијалога

Интерес Србије је убрзање ЕУ интеграција и о томе сам разговарао са Урсулом фон дер Лајен у веома добром и детаљном разговору о свим питањима, пренео је данас председник Александар Вучић после разговора са званичницима ЕУ у Бриселу.

Ускоро очекујемо, истиче, и наставак дијалога Београда и Приштине, а пре тога нас очекује Самит, на којем ће бити представници највећих европских земаља, који ће се тицати наставка дијалога, али и даљег убрзавања ЕУ пута Србије.

"Шустина је питање како да Србија убрза свој ЕУ пут и како да добије гаранцију за чланство, кад испуни оно што се од ње тражи, пре свега по питању различитих реформи, да може да добије зелено светло за ЕУ", рекао је Вучић.

Како је рекао, данашњи разговори у Бриселу били су веома важни.

"И у складу са оним што сам рекао одмах по оконачању изборног процеса, једна од сустинских ствари у нашој политици у наредном периоду мора да буде убрзање европског пута Србије. О томе сам сат времена разговарао са Урсулом фон дер Лајен, иако састанци увек трају око пола сата, и хвала јој на томе", рекао је Вучић.

Европска комисија саопштила је да је председница Комисије Урсула фон дер Лајен на састанку са председником Србије Александром Вучићем размотрила европску перспективу Србије, реформе на путу ка чланству у ЕУ, али и наставак диајалога Београда и Приштине.

Додаје се да је састанку Александра Вучића и Урсуле фон дер Лајен присуствовао и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

"Председница је изразила подршку поновном успостављању дијалога између Приштине и Београда под покровитељством ЕУ, што је кључно за њихов напредак у ЕУ", наводе у Комисији.

У Европској комисији наглашвају да су двоје прдседника разговарали о програму реформи које Србија спроводи на путу ка ЕУ. "Обоје су се сложили о важности напредовања у неопходним реформама за напредак на путу ка ЕУ, нарочито владавини закона и борби против корупције", наведено је у саопштењу Комисије.

Председница Европске комисје Урсула фон дер Лајен охрабрила је српско руководство и на наставак дијалога са свим политичким снагама у земљи како би се покренуле реформе у вези са притупањем ЕУ, али и решили изборни недостаци.

На састанку је разговарано и о последицама пандемије коронавируса и помоћи коју је ЕУ мобилисала да подржи регион, а председница фон дер Лајен је потврдила да ће Комисија на јесен представити економски и инвестициони пакет који ће помоћи у дугорочном опоравку региона и приближити га ЕУ, наглашавају у Комисији.

У Комисији закључују да је састанак Александра Вућича и Урсуле фон дер Лајен био и прилика да се подсети на недавни видео самит ЕУ и Западног Балкана на коме су лидери ЕУ поново потврдили европску перспективу целог региона и своју одлучност да заједнички реше пандемију коронавируса.

Фон дер Лајен: Добар разговор с Вучићем, кључан дијалог са Приштином

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен навела је данас на свом Твитер налогу да је имала добар разговор са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу и поручила да је дијалог Београда и Приштине кључан за приближавање Србије ЕУ.

Она је навела да је након избора у Србији потребан широк дијалог са свим политичким снагама како би се постигао напредак у вези с реформама које су, како је нагласила, потребне да би се Србија приближила ЕУ.

"Дијалог са Косовом је кључан", поручила је председница ЕК.

Она је додала да ће ЕК подржати опоравак Србије након пандемије корона вируса.

Она је уз фотографију са састанка захвалила председнику Вучићу на "добром разговору".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести