ЛСВ: Банат се тресе, има ли то везе с НИС-ом?

НОВИ САД:  Лига социјалдемократа Војводине позива надлежне у Нафтној индустрији Србије да саопште јавности да ли јучерашњи земљотрес у околини Кикинде има везе са методама бушења нафте које примењују.
kikinda-panorama Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Кикинда из ваздуха Фото: Дневник.рс/архива

У саопштењу које је доставила медијима ЛСВ наводи да НИС у процесу бушења користи хидрауличко фрактурирање, које је недозвољено у већини држава Европске уније.

"То је поступак дробљења стене уз помоћ хидрауличке течности под високим притиском. Вода, помешана са песком и хемикалијама, убризгава се у бушотину и доводи до појава малих пукотина кроз које теку нафта, гас и друге материје. Стручњаци тврде да ова метода бушења често доводи до појаве индукованих земљотреса", наводи ЛСВ.

Тврде да је Гаспромњефт након приватизације НИС-а почео са примењивањем ове методе, како би извукли што већу количину нафте, а та се метода, према ЛСВ, претежно примењује при крају експлоатације, како би се капацитет бушотине максимално искористио.

"Ова масовна експлоатација нафте обавља се и зато што је на снази Уредба Владе Србије, којом је Русима дозвољено да рудну ренту плаћају три, уместо седам процената, колико је предвиђено законом", подсећају у саопштењу, те кажу да је могуће и да су земљотреси у Банату последица начина рада руске компаније.

Јер, како објашњавају, када се погледа мапа земљотреса, јасно се уочава подударност места на којима се врше бушења поменутом методом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести