Вучић: У овом тренутку годинама удаљени од могућeг решења

ТИРАНА: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су Београд и Приштина у овом тренутку годинама удаљени од могућег решења косовског проблема. 
vucic tirana, tanjug
Фото: ANJUG/ ZORAN MIRKOVIC / bg

Вучић је, у свом обраћању на састанку лидера Брдо-Бриони процеса у Тирани, истакао да се решење неће постићи за ко зна колико година. 

„То је лоше по српски и албански народ, два највећа народа на Балкану. Сви су нам говорили немојте чинити ово, немојте оно, немојте да мењате границе и слично, свако је гледао само свој интерес, иако се ради о важном питању за нас, а не за било кога другог“, казао је он. 

Вучић је указао да је дијалог Београда и Приштине застао, и да се нада да неће трајати "довека" док се не буде могло тражити решење. 


Вучић игнорисао протоколарно заједничко сликање с Метом

Александар Вучић игнорисао је данас, на свечаном дочеку учесника самита Процеса Брдо Бриони, за састанке те врсте уобичајено заједничко фотографисање са домаћинома скупа.

Председник Србије први је, иначе, стигао на церемонијални дочек пред камерама, али се, након руковања са домаћином, албанским председником Иљиром Метом и иницијаторима Процеса, председницима Хрватске и Словеније, није задржао ради фотографисања.

Тако једини нема заједничку фотографију, за коју су, како су долазили, позирали остали учесници, председник Црне Горе, Босне и Херцеговине, почасни гост председник Пољске Анџеј Дуда, те шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.


Према његовим речима, свакако ће бити потребно много времена да се нађе решење за српско-албанске односе. 

Вучић је допутовао синоћ у Тирану, у атмосфери напетости коју је изазвала изјава косовског председника Хашима Тачија да је са албанским премијером Едијем Рамом, иначе домаћином регионалног састанка, разговарао о уједињењу Албанаца, потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова и припајању тзв. Прешевске долине на југу централне Србије.

Фото: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC


Вучић Тачију: Уразуми се, ти зависиш од нас

Ти Хашиме зависиш од нас. Неће то тако да иде, молим те да ми разговарамо, а не да ти говориш шта хоћеш, а шта нећеш, рекао је данас на заједничком састанку, у оквиру Самита Брдо-Бриони у Тирани, председник Србије Александар Вучић косовском председнику Хашиму Тачију. 

Вучић је, како преноси Блиц, указао да он никада није говорио ни о каквим моделима за Косово, већ о постизању договора, осврћући се на наступе Хашима Тачија у последње време, у којима непрестано понавља да три општиуне са југа Србије треба припојити тзв. Косову.

"Доста ми је да слушам шта Хашим хоће, а шта неће. Ти, Хашиме, зависиш од нас. Неће то тако да иде. Молим те да разговарамо, а не да ти говориш шта хоћеш, а шта нећеш. Хоћеш ја да ти кажем шта ја нећу?", упитао је Вучић и додао: 

"Која ће то Америка да вас угура у међународне инситуције? Пробао си са Колиндом (Грабар Китаровић), Борутом (Пахором).. ниси успео. Јеси ли то сам смислио или ти је неко помогао?".

Он је поновио да никада није говорио о решењима, већ о постизању договора: "Ако може супер, ако не, преживецемо". 

Вучић је Тачију поручио и да не помиње Републику Српску "без преке потребе":

"Знам зашто то говориш - јер Американци неће РС. Ја могу да кажем да ја теби не дам да формираш РС у Србији, а то је Косово", рекао је председник Вучић.

Многа тешка решења је "изгурао" и моли, каже, да се уразуме. 

"Замисли да сам ја говорио оно што сте ти и (Еди) Рама јуче у Тирани? Или Колинда данас? О уједињењу. Само мало станите, све разумем, али станите. Ако дођемо до решења - супер, ако не, ваљда ћемо имати памети да сачувамо мир - поручио је Вучић. 

Хладно руковање Вучића и Тачија

Готово сви албански и приштински медији забележили су данас руковање председника Србије Александра Вучића и председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, пред почетак регионалног самита Брдо-Бриони у Тирани, уз коментар да је било - хладно. 

Вучић и Тачи руковали су се у присуству шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Сусрет Вучића и Тачија у Тирани дошао је дан након што је српски председник поручио да никада неће признати косовску независност, док је косовски председник јуче рекао да је по доласку у албанску престоницу са премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о потпуном укидању границе између тзв. Косова и Албаније и припајању три општине југа централне Србије косовској територији. 

Председник Вучић рекао је синоћ да је реч о суманутим идејама, нереалним, али да ће свакако на то указати и Тачију и другим званичницима, мада су, како је указао, Албанци сталним понављањем таквих ствари чине утисак да је тои нешто нормално.

Приштинска ТВ 7 јавила је да је Тачи потпуно игнорисао председавајућег Педседништва БиХ Милорада Додика.

Руковао сам се са свима које сам срео, па и са Тачијем

Александар Вучић одбацио је шпекулације медија да је његово руковање с Хашимом Тачијем могући знак да се ближи договор о укидању такси.

"Руковао сам се са свима које сам срео, па тако и са Хашимом Тачијем, али то није било званичан руковање", рекао је он новинарима.

Сложио се са коментарима медија да је руковање било "хладно": 

Упитан зашто једини нема фотографије са иницијаторима самита процеса Брдо Бриони и председником Албаније и да ли је то пропуст организације, Вучић је рекао да "нема појма" и да се тим није бавио. 

"Сваког кога сретнем рукујем се. Руковао сам се и разговарао са Колиндом (Грабар Китаровић), руковао сам се и разговарао са Борутом Пахором", рекао је председник. 


После разговора синоћ у Тирани са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, Вучић је изјавио да су Албанци успели да свакодневним понављањем о свом националном уједињењу то постане нормално и да нико више на то не реагује.

"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", рекао је председник Вучић.

Он је Могеринијевој изразио незадовољство, како је рекао, чудним дешавањима између Тиране и Приштине, каква је и прича о националном уједињавању албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија.

Како је саопштено, Вучић је с Могеринијевом разговарао и о европском путу Србије и неким стварима из домена владавине права и по заврсетку европских избора.

Он је додао да очекује повољније оцене и могућност отварања нових поглавља у преговорима о учлањењу Србије у ЕУ.

Нема силе која ће натерати Србију да иде против својих интереса

Александар Вучић изјавио је у Тирани, где је учестовао на састанку лидера Процеса Брдо-Бриони, да је и после данашњег састанка јасно да не идемо у мирније и лакше воде, да следе "вунена времена", али да нема силе која ће натерати Србију да иде против сопствених интереса.

Вучић је задовољан што се отворено говорило.

Вучић је пренео новинарима да су теме биле регионална стабилност и очување мира.

"Свако је износио своје идеје и видело се, отприлике, колико има сваковрсних сукоба, не само на Западном Балкану, већ и нешто шире. Ја сам задовољан што смо отворено говорили", рекао је Вучић.

Председник је констатовао да му је данас било лакше, због присуства председавајућег и спрског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јес су могли леђа уз леђа да штите Србију и РС, што су и чинили, на отворенији и релаксиранији начин него што је уобичајено.


Могу да траже шта хоће, али - ништа од тога

Александар Вучић изјавио је данас у Тирани, поводом најаве Хашима Тачија да ће убудуће на свим скуповима тражити од Србије признавање Косова плус три општине са југа Србије, да од тога нема ништа.

"Да вам ја одмах кажем - пустите то, људи, ништа нема од тога. Нити су они тако јаки, нити је Србија тако слаба", рекао је Вучић новинарима.

Упитан шта на то каже шефица европске дипломатије, Вучић каже да су они врло незадовољни тим и да то не могу да разумеју.

"Никад не волим да се превише бусам у прса. Наша позиција је тешка и треба да размишљамо о нашој позицији, како да градимо мир и како да унапређујемо нашу економију...", додао је Вучић.

Каже и да се јуче чак у разговору са Милорадом Додиком у Тирани нашалио поводом претензија Албанаца на три општине на југу Србије рекавши, иронично, зашто само три општине траже.

"Што не тражите још нешто, мало вам је то."

Истиче да је током посете у Сијаринској бањи видео сву нервозу у албанским медијима, јер је рекао да припада Медвеђи и да ћемо ту највећа улагања да правимо.

"Тад је кренула општа хистерија на свим албанским медијима против мене", закључио је он.


Како је рекао, многи нису научили да Србија отворено, свакако промишљено, али релаксирано говори о свему, већ су људи из Приштине, који су као код куће, осетили да је тренутак да говоре о томе да нехе Републик Српску на КиМ, нити две Немачке, већ да хоће Америку...

"Ја сам им рекао - не вреди, можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић, и Борута Пахора и Анџеја Дуду, и Американце... то је питање односа Срба и Албанаца и ми то морамо да решимо", рекако је Вучић.

Председник је нагласио да нема силе која може Србију да натера да се понаша супротно својим државним и националним интересима.

"Рекао сам им - узмите се у памет, морате да водите дијалог, јер то није позориште у којем говорите за своју јавност и причате бајке о националном уједињавајњу", истакао је Вучић.


Боље разговарати без рукавица, али у миру

Александар Вучић рекао је данас да је боље да се у региону говори отворено, без рукавица, али у миру.

На питање новинара, после самита Процеса Брдо Бриони који је окупио лидере региона, колико реално тог дијалога међу суседима има, Вучић је одговорио:

"Па, ево, данас смо разговарали. Боље да разговарамо овако - оштро, као што је рекао Додик, отворених карата, без рукавица. Увек је то поштеније него кад једни другима гладимо руку, а испод руке држимо оружје. Много је боље да имамо овакве разговоре - тешке, отворене, непријатне, али да све то радимо у миру и да добро разумемо сви да нам је очување стабилности од суштинског значаја и интереса."

Додао је да су погрешна очекивања да ће дијалог бити лак, када се све ово види и чује.

"Ту нема могућности за лак дијалог", закључио је Вучић.


Према његовим речима, очигледано је да улазимо у тешку фазу, јер је објективно да ће нам бити све теже.

Пренео је и да су се испољиле бројне тензије у БиХ, те указао да је Додик штитио интересе РС и српског народа, поштујући интегритет БиХ.

"Наше је да наставимо да радимо", рекао је Вучић.

"Није лак и једноставан дан, јасно је да не идемо у мирније и лакше воде, али шта да радите... Некада дођу та тежа и, што би рекао Гојко Ðого, вунена времена", рекао је Вучић.

"Нико не реагује на Тачијеве изјаве о албанском уједињењу"

ТИРАНА: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да су он и председник Србије Александар Вучић могли да одрже састанак о националном уједињењу као албански премијер Еди Рама и косовски председник Хашим Тачи уоци самита Брдо-Бриони у Тирани, и упитао како би међународна заједница тада реаговала.

Он је рекао да Република Српска води рачуна о томе да се Србији не погоршава ситуација и да додатно не долива "уље на ватру".

"Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, ја бих затражио сличан састанак и да пошаљемо сличне поруке које су део очекивања људи у РС. Како би свет реаговао на те наше изјаве", упитао је Додик.

Он је пред самит Брдо-Бриони рекао новинарима да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

"Видео сам да поред интеграције Косова и Албаније траже и Прешевску долину (на југу централне Србије). Још је само фалило да траже и Калиформију да им се придружи", рекао је Додик.

Додао је да ће на скупу послати јасну поруку да су најаве Раме и Тачија неприхватљиве, да то угрожава разговоре Београда и Приштине о решењу косовског питања и доводи у питање сваку могућност постизања консенуса.

"Ако су бирали најмање лош тренутак за такво пласирање вести, онда је то било на овом самиту. Синоћ након тих изјава готово да нико од учесника скупа није приметио такву изјаву. Очигледно је да би приметили само наше изјаве", рекао је Додик.

Додао је да РС подржава Србију у погледу преговора са Приштином и да БиХ, захваљујући РС, није ни признала независност Косова. 

За скуп у Берлину каже да је слика како свет види косовско питање, јер скуп није дао никакве резултате осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса.

"Изабрали су (председника у техничком мандату Савета министара БиХ Дениса) Звиздића који је отишао и причао приче које њима годе за уши. То је тај модел. Могу само замислити како је Вучићу самом у том амбијенту, јер сам и сам годинама пролазио кроз такве ствари и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу странаца, Бошњака у неко време и Хрвата и готово сам бранио политичке ставове Републике Српске", навео је Додик.

Говорећи о протестима у Тирани који су организовани против њега и председника Србије Вучића, он је рекао да су их организовали људи са Косова. 

"Не придајем томе посебну пажњу. Ми смо овде да покушамо разговарати о важним темама за Балкан у оквиру процеса Брдо-Бриони који се организује задњих година. Верујем да то неће бити уобичајена прича и позивање на универзалне вредности, него да ће поставити ствари на другачији начин", закључиио је Додик.

Додик: Нећемо признати тзв. Косово, подржаћемо Србију

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је данас у Тирани да БиХ неће признати косовску независност, већ ће, како је рекао, подржати оно што буде договорено у дијалогу Београда и Приштине и урадиће то када и како каже Србија.

Додик је, након регионалног самита Брдо-Бриони, новинарима рекао да у дијалогу Београда и Приштине нико са стране не може да помогне, те да дијалог треба ојачати и одржавати.

Оценио је да расправа није била идилична, већ реална, а разговарало се, казао је, о реагионалној стабилности и очувању мира. Видело се, додао је, колико има сваковрсних сукоба не само на Балкану, већ и нешто шире. 

Задовољан је, казао је, оним што је речено, посебно адекватним начином на који је председник Србије Александар Вучић одговорио Хашиму Тачију да Приштини ни Америка не може да помогне, ако нема дијалога.


Додик: Инцко не може никога да смени

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик каже да високи представник у БиХ Валентин Инцко не може никога да смени, бар што се тиче Републике Српске.

Упитан да ли очекује да ће бити промена у БиХ, након што је Инцко добио охрабрење на седници Савета безбедности УН да може да смени кога хоће, Додик је рекао да је време таквих смена прошло.

"Не може да смени никога, то је прошло време. Шта ако неког смени, а ми кажемо ''не долази у обзир'' и шта ће онда. То није била одлука Савета безбедности, то је задњи покушај ових који су покушали да направе систем који су они замислили у БиХ и сада га упорно бране па и силом", рекао је Додик новинарима у Тирани уочи самита Брдо- Бриони.

Он је нагласио да у РС та пракса неће проћи и подсетио да се свака смена функционера мора да објави у Службеном гласнику РС да би било валидно, те шта ће се десити ако они не објаве то.

"Шта ће онда? Научили смо већ десет година да он не сме ништа да уради. Нека проба. Инцко је икебана која служи за препадање тамо неких или лаковерних да помисле да он нешто може да уради", рекао је Додик.

Додаје да су то стерилни међународни напори да се пружи подршка БиХ, да се стално говори да нема разграничења Београда и Приштине, јер би то било лоше за РС која би могла да повуче потез одвајања. 

"Неће да примете да смо се ми определили за подршку Србији. Ако Србија направи договор са Приштином ми ћемо то подржати. Ако неко мисли да ће политиком игнорисања Србије и њених захтева за компромисом одвојити трајно оно што се зове Косово онда се грдно варају", навео је он.

Додаје да Инцко у Савету безбедности УН покушава да оправда плату од 24.000 евра за коју "ништа не ради".


"Ми не признајемо Косово и нећемо га признати. Дакле, оно што буде урађено у дијалогу ми ћемо подржамо када и како каже Србија и Београд", рекао је Додик.

Додао је да је Тачи покретао своје раније познате ставове о обједињавању тзв. Косоваи Албаније.

Речено му је да, када бисмо ми то радили, да смо, на пример, и преговарали на тему уједињења, реакције би биле сасвим другачије, а у овом случају су изостале, што је било врло непријатно.

Говорећи о питањима која су се односила на БиХ, Додик је рекао да оно што је било видљиво је неспособност те државе да формира власт шест месеци након избора, што је, како је казао, најлошија порука која је могла да се пошаље.

То је, казао је, игнорисане народне воље.

У сваком случају, доста је било отворених питања на релацији БиХ - Хрватска, где јасно речено да Хрватска подржава легитимно изабране предсавнике хрватског народа, а покренуто је и питање изградње Пељеског моста при чему Загреб сматра да је његово суверено право да управља том изгадњом, док део у БиХ сматра супротно.

Ђукановић: Подршка дијалогу Вучића и Тачија

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас у Тирани да посебно подржава напоре председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија да након што су храбро ушли у решавање једног од најтежих питања у региону, препознају, како је навео, историјску шансу да се то питање напокон дугорочно и одрживо реши.

Он не потенцира, како каже, важност овог решења због брже перспективе у ЕУ, "него због нас, због будућности Србије и Косова и стабилности Балкана", преноси РТЦГ.

Према Ђукановићем речима, европска перспектива несумњиво остаје основни покретач реформи на Западном Балкану.

Од кључне важности је, како је додао, да приступање свих држава региона Европској унији остане један од приоритета Уније.

"Као држава кандидат за чланство у Унији која је значајно искорачила у преговарачком процесу, са само још једним преосталим поглављем за отварање, одлучни смо да без изузетка и даље будемо промотер интеграцијског процеса у региону, али и да указујемо на важност снажног присуства Европске уније у нашем региону", истакао је Ђукановић.

Како је навео, датуми нису најважнији, већ је важније шта радимо до тада, али не само ми у региону.

Једнако важно је, ако не и важније, шта на тему уједињења Европе до тада ради Европска унија, рекао је Ђукановић.

Он је истакао и да Црна Гора придаје велики значај Берлинском процесу, а да је од велике важности да се више пажње посвети економским питањима.

"Инфраструктурно повезивање представља предуслов јачања економске интеграције, тиме и укупне конкурентности региона. У том контексту, приоритетни су брза путна саобраћајница и гасовод, као и модернизација и ширење железничке инфраструктуре", навео је Ђукановић.

Он је додао да охрабрује то што је Јадранско-јонски ауто-пут нашао своје место у Декларацији из Софије.

Без ваљане инфраструктурне повезаности региона, не можемо говорити о његовом просперитету, закључио је Ђукановић на састанку лидера земаља учесница Брдо - Бриони процеса.

Китаровић: Хрватска ће убрзати визну либераизацију за Косово

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас у Тирани да ће се Хрватска заложити и убрзати добијање визне либерализације за грађане Косова и Метохије.

Она је на конференцији за новинаре након завршетка регионалне конференције Брдо-Бриони, рекла да ће у међувремену почети преговори о прикључењу Македоније ЕУ, а да ће Хрватска подржати и почетак преговора о прикључењу Албаније.

"Такође, желимо да БиХ што пре крене напред, рекла је хрватска председница", пренели су албански медији.

"Наставићемо процес Брдо-Бриони како бисмо средили овај део југоисточне Европе да постане део европске будућности", рекла је Китаровић изразивши задовољство што је данашњи састанак био конструктиван и што су сви учесници потврдили свој допринос евроском путу.

Морамо, рекла је, разговарати о стратегији проширења и решавању међусобних проблема да би државе Западног Балкана постигле пуноправно чланство.

"Наставићемо да радимо на томе", навела и подсетила да ће Хрватска преузети председавање Саветом Европе средином 2020. године, када ће, како је рекла, Загреб имати водећу улогу у југозападној Европи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести