Шиб: Проширење у фокусу немачког председавања

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб изјавио је да ће у фокусу немачког председавања ЕУ бити проширење и да земље Западног Балкана могу постати чланице Уније ако испуне услове.
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Европска перспектива која важи за све земље Западног Балкана утврђена је у Лисабонском споразуму, и тај модел се неће мењати. Државе Западног Балкана имају европску перспективу, могу постати чланице ЕУ ако испуне услове - то дакле зависи од самих држава" рекао је Шиб за РТС.

Он је рекао да ће проширење бити у фокусу немачког председавања ЕУ, током друге половине следеће године, и изразио наду да ће тада и Европски савет донети одлуку да се отворе приступни преговори и са Албанијом и Северном Македонијом.

"Важно је нагласити да је Француска изнела предлог, такозвани ''нон пејпер'', да европска перспектива остаје неизмењена, па и за земље Западног Балкана. Оно што Француска жели је да сама методологија буде побољшана. Ту се слажемо са Французима", рекао је Шиб.

Како је рекао, треба сачекати да Европска комисија представи своје предлоге почетком године, а да је Немачка спремна да их погледа и размотри.

Шиб каже да се Немачка залаже за то да се што пре обнови дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Дијалог о нормализацији односа свакако је један од наших приоритета. На крају крајева - то је и услов у приступном процесу за Србију, утврђен у поглављу 35", рекао је немачки амбасадор.

Он је рекао да је високи представник за спољну политику Жосеп Борел већ најавио да ће то бити један од његових приоритета, ако и да би добра иницијатива била да именује новог посредника за тај процес.

"Надам се да ће се ускоро формирати нова влада у Приштини и да ће се дијалог обновити. У то спада и укидање такси. И ЕУ и Америка месецима о томе говоре. Сматрамо да су таксе лоше за регионалну сарадњу и да су прекинуле дијалог. И, дозволите да кажем нешто што овде не воле да чују, важно је да се преговори воде у конструктивној атмосфери, а кампања коју води Србија о повлачењу признања не доприноси бољој атмосфери."

Када је реч о економији, он је рекао да у Србију стално долазе инвеститори из Немачке.

"Ми смо годину и по дана овде. Говорили смо тада о 40.000 радних места која су отворена. У међувремену, говоримо о 60.000. Дошло је до бума инвестиција које су порасле на 2,5 милијарди евра од 2000. године. Велике компаније овде инвестирају. На пример ЗТФ у Панчеву, глоблани актер МТУ у близини Панчева. То је предузеће које има велику акцијску вредност. Наравно да би било лепо да је дошао "Фолксваген", али тренд је узлазни и позитиван. Доћи ће друга предузећа."

Шиб је рекао да је са задобољством прочитао дела Петера Хандкеа којем је јуче додељена Нобелова награда за књижевност, а којем се замерају политички ставови.

"Хандке је добио награду за књижевно дело и стваралаштво и свакако је истакнути познавалац језика и књижевности, због чега је и добио Нобелову награду. Шта је још говорио, то не желим да коментаришем", рекао је немачки амбасадор у Београду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести