СНС: Неће се зауставити развој града

Српска напредна странка нема намеру да зарад стицања јефтиних политичких поена и недостатка храбрости неколико опозиционих странчица и њихових сателита међу удружењима грађана, да изађу на изборе, заустави развој Новог Сада. Напротив.
Град Нови Сад
Фото: Град Нови Сад

Њихове фрустрације представљају додатни мотив за нас да радимо више, брже и боље у интересу Новосађана и бројних гостију нашег града, каже се у реаговању Градског одбора СНС  Новог Сада на јучерашњу конференцију за медије потпредседника Народне сранке Борислава Новаковића.

- Количина лажи које је Новаковић изговорио најбољи је доказ да поменути марксиста и пропали политичар под хитно треба да промени инсајдере из Градске куће, који му наводно достављају информације о изградњи „Новог Сада на води“.  Бори Солунцу и сличнима поручујемо да је ноторна лаж да планирамо исушивање Дунавца, јер се планира изградња веслачке стазе у складу са ФИСА стандардима. То што Новаковић већ годинама весла по сувом у политичким водама, његов је проблем - истичу новосадски напредњаци.

Одбрамбени бедем од поплава у односу на садашњи биће виши за између пола и  једног метра, истичу у саопштењу и додају да опасности од поплава неће бити.


Комплекс са зеленилом уместо руине од Бродоградилишта

Бродоградилиште неће остати на својој локацији, јер више не приличи том делу града, напоменуо је директор ЈП “Урбанизам” Душан Миладиновић. Уместо дотрајалог индустријског постројења, које је загађивало цео потес, предвиђено је да се гради стамбено-пословни комплекс, отворен за све, који мора обезбедити довољно зеленила и рекреативних садржаја за све Новосађане.

– Марина је планирана студијом још 1982. године. Чуо сам изјаве неких професора да је боље да се прави низводно. Ја ћу рећи да нема простора низводно, јер нам је са десне обале Каменички парк, који је заштићен, Рибњак који је клизиште, Петроварадинска тврђава. После моста Жежељ иде извориште воде. Са леве стране имамо Штранд, Кеј, долазимо до канала и онда опет до изворишта воде. Једино место где може да се уради међународна марина су Сремски Карловци, а то је ван Новог Сада – нагласио је Миладиновић.


- Нетачно је да ће стамбено-пословни комплекс на подручју бродоградилишта и Каменичке аде захватати 165 хектара, када ада захвата 92 хектара. Планирани садржаји неће прелазити 5 одсто укупне површине. Када већ спомињемо бродоградилиште, подсећамо да је управо власт Демократске странке у којој је Новаковић био високо позициониран, продало овај комплекс мафијашима који су га у потпуности уништили. Основни циљ Новаковића и дружине било је таљење са мафијашима. Срећом, па их је пораз на изборима спречио у намери.  Овде морамо и да цитирамо назив једног од њихових спонтано основаних удружења грађана: „Е, гари, неће моћи“!

Срећом, истичу из Градског одбора СНС, ово предузеће касније је откупила компанија „Галенс“, која планира градњу објеката који ће бити репрезентативни, а овај део приобаља после више деценија доступан грађанима. 

Тврдње да ће зелена оаза развојем приобаља бити уништена, такође је измишљотина из кухиње превејаних криминалаца потеклих из Демократске странке. У односу на Генерални урбанистички план из њиховог времена, зелене површине биће повећане са 23,65 на 55 хектара. Дакле, за 137 процента.

Пројекат развоја приобаља подразумева да оно постане привлачно и приступачно свим Новосађанима, али и туристима. Приликом реализације пројекта користићемо искуства Братиславе, Беча, Копенхагена и Хамбурга.

Уосталом, истиче се у саопштењу,  да ли се грађани слажу са Планом генералне приобаља на левој обали Дунава, имаће прилику да се изјасне и на јавној расправи која ће тек уследити. Тек по завршетку јавне расправе тај документ наћи ће се на двеном реду Скупштине Града.  “За разлику од петооктобарских хијена распоређених по кризним штабовима, код нас се све ради транспарентно и по Закону. С обзиром на то да је Новаковић најавио да ће физички бранити обалу Дунава, Српска напредна странка позива га да нам одговори да ли ће то учинити из Новог Сада или Солуна?”, закључују новосадски напредњаци.


Плажа дуга 1.400 метара

Новом Саду је, осим Штранда, потребна још једна плажа, јер је Штранд могао да функционише само када је Нови Сад имао 250.000 људи. У дну садашњег насипа, прве одбрамбене линије од поплава изградиће се песковита плажа дугачка 1.400 метара, истиче директор “Урбанизма” Душан Миладиновић. Он објашњава да ће у првом делу који креће од будућег моста, који ће ићи изнад саобраћајнице за Рибарско острво а према Камењару, један део бити под спортским теренима и објектима који ће бити у сврху веслачког спорта.

– Даље се планира плажа у дну садашњег насипа, прве одбрамбене линије од поплава. Биће простора и за пецароше – рекао је Миладиновић за НС уживо. Са новом плажом долазе и нова радна места, као и комодитет свих који ће боравити на њој, а до ње ће моћи да дођу и бициклистичком стазом. Марина је планирана студијом још 1982. године и то је једино место где може да се изгради.


Иначе, прошле недеље  представљена је Студија хидролошког уређења површинских и подземних вода приобаља на левој обали Дунава, зони Каменичке аде и Рибарског острва коју је урадио Институт за водопривреду “Јарослав Черни”. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је задовољан јер стручњаци дају одговоре на све дилеме које постоје, те да то смањује простор за политизацију стручних питања. Он је негирао да се пројекти раде у корист инвеститора, већ да се сређивање веслачких стаза, одмуљавање Шодроша, прављење обалоутврде на већој удаљености од насељеног места и спречавање проблема са подземним водама на јужном Телепу ради за Новосађане.

– Предвидели смо 40 одсто више зеленила на Каменичкој ади, а што се тиче еколошких питања, апсолутно ћемо бити пажљиви и водити рачуна о биодиверзитету, јер нико неће уништавати сопствени град зарад користи – нагласио је градоначелник. – Верујем да град треба да настави да се развија, да уместо пропалог бродоградилишта, треба да се добије нови јавни простор, а свеједно је да ли ће то радити домаћа или компанија из Израела, Русије, Кине или Јапана. Навијам да се деца склоне са отвореног Дунава и преместе на веслачке стазе, да се Шодрош продуби и пориби, а да Нови Сад добије праву марину са бензинском пумпом за чамце, како не би више носили гориво у кантама.

Струка ће рећи, каже Вучевић и како ће нови мост бити изграђен, јер нико не може да заустави развој града. Планирани мост ће бити спас за Футог, Ветерник, Бегеч, Адице, Ново насеље и Телеп, односно за цео западни део града и Јужнобачког округа, јер ће им то бити најближи мост – рекао је градоначелник Вучевић и додао да је нови мост у продужетку Булевара Европе предвиђен још у урбанистичким плановима из 1951. године.       

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести