Груевски: Вратићу се у Македонију, привремено сам у Будимпешти

БУДИМПЕШТА: Бивши македонски премијер Никола Груевски, који је добио политички азил у Мађарској, изјавио је да је Македонију напустио по стандардној процедури, односно, да је отишао у мађарску амбасаду у Тирани, где је, како наводи, због безбедносних разлога одлучено да буде пребачен у Будимпешту. 
nikola gruevski
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski)

Он је у ексклузивном интервјуу за ТВ Сител истакао да, пре него што је отишао из земље, није имао контакт са мађарским властима, као ни са властима Албаније, Србије и Црне Горе, преко којих је стигао до Будимеште.

"Због безбедносних разлога одлучено је да будем транспортован у Мађарску, а да тамо имигрантске власти одлуче да ли ће ми дати статус политичког азиланта или не", рекао је Груевски и додао да мислим да је то изјавио и мађарски премијер Виктор Орбан.

Груевски каже да је политички азил тражио због политичког прогона од стране актуелне владе у Македонији, а да су власти у Мађарској анализирале његов захтев и након консултација у Бироу за имиграцију донеле одлуку да постоји довољно доказа и довољно разлога за одобравање политичког азила због политичког прогона у Македонији.

"Мислио сам да ћу да идем у затвор, иако неправедно, иако је реч о политичком прогону, али... сам добио информације о мојој ликвидацији у затвору, не одмах чим уђем, већ након неког периода. У том тренутку сам променио одлуку", рекао је Груевски.

Он каже да је информације да ће бити ликвидиран добио од лица која су добро информисана о стању у македонским затворима. 

"Не могу да кажем јавно ко је стајао иза моје потенцијалне ликвидације, јер у овом тренутку немам доказе, али сам добио информације од поверљивих људи и на основу тога сам одлучио да одем из Македоније и затражим политички азил", навео је Груевски.

Упитан зашто је тражио азил у Мађарској, он је рекао да је тако одлучио јер је реч о држави чланици Европске уније, чланици НАТО и држави која има независне институције.

Груевски у интервјуу ипак није хтео да открије како је прешао македонско-албанску границу, већ каже да оставља да се тиме позабави актуелна власт у Македонији.

"Македонију сам напустио веома једноставно. Прво, у Албанији сам се пријавио у амбасади Мађарске где сам и затражио политички азил и са те локације сам дошао у Мађарску на начин који је био утврђен у амбасади након консутлација. Због чињенице да сам био премијер, због безбедносних разлога, рекли су ми да је добро да будем транспортован од њихове стране у Мађарску", рекао је Груевски.

Упитан да ли је добио помоћ актуелне македонске власти у припремању и спровођењу бекства, он је одговорио негативно, истичући да је актуелна власт "спремна само да му наштети".

Груевски каже да је из Тиране преко албанско-црногорске и црногорско-српске границе прелазио са личном картом, док је српско-мађарску границу прешао са документом који му је био издат у мађарској амбасади у Тирани.

Коментаришући своје претходне изјаве да неће побећи из Македоније, Груевски каже да је рекао премијеру Зорану Заеву прошле године да може да га хапси, "али да одустане од спровођења Тиранске платформе, наношења штете држави и хапшења његових сарадника". 

"Заев нити је одустао од Тиранске платформе, нити је сачувао име државе, већ је променио на веома дрзак и безобразан начин, плус је потписао штетан договор са Бугарском и хапсио све што стигне", напомиње Груевски.

У свом првом интервјуу након бекства из Македоније Груевски каже да ће се сигурно једног дана вратити у Македонију.

"Ја сам привремено овде како бих се заштитио од политичког прогона актуелне власти, иако сам неправедно осуђен. До последњег тренутка сам се борио на суду. Али сматрам да сам донео добру одлуку како бих спречио да се ова марионетска власт у Македонији иживљава на да мном", објашњава бивши македонски премијер.

Он је, такође, рекао да се не љути на своје бивше сараднике и актуелног лидера ВМРО-ДПМНЕ што су осудили његово бекство, наводећи да је свестан да су они под снажним притиском актуелних власти у Скопљу и да су принуђени тако да говоре.

Груевски је у интервјуу закључио да је на властима у Мађарској да одлучује о томе да ли ће га изручити Македонији или не, те подсећа да је до сада био два пута позван на разговоре који су трајали дуже од шест сати, како би се, како он каже, мађарске власти у целости упознале са његовим случајем.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести