"Дневник Диане Будисављевић" ускоро пред публиком

БЕОГРАД: Дугоочекивани филм "Дневник Диане Будисављевић", ауторке Дане Будисављевић, а који говори о хуманом карактеру ратне хероине Диане Будисављевић, која је спашавала децу из концентрационих логора за време Независне Државе Хрватске у Другом светском рату, биће представљен српској публици 11. новембра, у оквиру фестивала "Слободна зона".
 Diana Budisavljević Foto: privatna arhiva
Фото: Диана Будисављевић Фото: приватна архива

Реч је о филму "о могућој доброти у немогућим временима", или како и поднаслов филма гласи - Истинита прича о најбољим људима у најгорим временима, оцењено је на данашњој конференцији за медије у београдској Комбанк дворани.

Ауторка Дана Будисављевић наглашава да је потребно реалистично схватати историју, да је потребно престати лагати.

"Морамо престати лагати и морамо учити из прошлости. Осећам се скромно и мало када видим како филм комуницира са публиком", рекла је Будисављевић на конференцији.

Филм је, како је саопштено, апсолутни овогодишњи победник фестивала у Пули, а Будисављевић констатује да је начин на који је пулска публика прихватила филм за памћење, јер га је пет хиљада људи поздравило овацијама.

"Да ниједну другу награду нисмо примили, то би била највећа награда", рекла је ауторка, подсетивши да је на данашњи дан пре 78 година, тачније 23. октобра 1941. године Диана Будисављевић почела да пише свој дневник.

Упитана да ли се обазире на критике које долазе и које ће тек доћи са хрватске десно-политичке сцене, Будисављевић је казала да се не обазире, "јер сви који нешто значе у хрватском јавном простору и филмској критици изузетно су позитивно настројени према филму и феномену филма".

"Постоје десне критике, али постоје и леве критике. Међутим, толико је тога позитивног да се нема потребе загађивати негативним критикама јер оне нису филмске, чак су се поједини поносили да нису гледали филм, али да већ то све историјски знају", нагласила је ауторка филма.

Глумица Мирјана Карановић казала је да јој је посебно драго што је део глумачке екипе филма и што има могућност да са редитељком преиспитује и своју личну историју и историју људи са којима живи.

"Кроз приказ редитељке Дане Будисављевић филм чини да осећаш дубоко саосећање и емпатију према људима", навела је Карановић.

Филм заправо слави живот, додаје, а најзначајније је што је и поред свега живот победио, и поред постојања у историји неких "система који су мислили да могу да униште и истребе живот одређених људи".

"Филм даје добру енергију, јер и поред све туге и патње, можете да кажете - има наде када постоје такви људи", закључила је Карановић.

Глумац Тихомир Станић истакао је да дугује дубоку захвалност Дани Будисављевић, "идентичну захвалности Диани Будисављевић", и додао да је као награду доживео труд, како свој лични, тако и многих других укљуцених у пројекат:

"Свих оних који су се бавили овом темом и који су хтели да изнесу причу о жени која је показала да је могуће и у најгорим временима учинити чудо и добро дело и чији поступци, о чему сведоче историјске чињенице, а не само тај дневник, и упркос томе што се деценијама ништа није знало, показују да не постоји оправдање за ''нисмо знали и нисмо имали информације''".

Снежана Ван Хаувелинген из продуцентске куће "Тхис анд Тхат Продуцтионс", као копродуцент филма из Србије, рекла је да је заједничка сарадња на филму са колегама из Хрватске почела пре неколико година.

Како је рекла, иницијатива је дошла из Хрватске, а и већински продуцент је из те земље. Подршку филму пружили су Филмски центар Србије и Министарство културе и информисања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести