КОМЕДИЈА НА ТРИ СПРАТА Нормалан филм о малим стварима које живот значе

Филм „Комедија на три спрата” младе редитељке Сандре Митровић премијерно је приказан на филмском фестивалу у Нишу, а потом га је и новосадска публика погледала у оквиру недавно одржаног филмског фестивала „Обнова”.
2
Фото: Емилија Станишић

Како је редитељка специјално за наш лист открила, њен првенац ће београдску премијеру доживети 18. октобра, након чега ће, већ од 20. октобра бити у биоскопима широм земље.

У питању је топла прича, која прати комичне и често сулуде авантуре станара једне наизглед сасвим обичне стамбене зграде на три спрата. Галерија ликова, отуђених и саможивих, али и луцкастих и добродушних, бива супростављена у усамљеној згради у којој живе, а која, као и заједница коју су запустили, почиње убрзано да пропада. Станари „Комедије на три спрата” наћи ће се у ситуацијама које ће их натерати да промисле о својим комшијама, љубавима, али и страховима.

– Комшилук сам обожавала и као мала. И не знаш да обожаваш све те људе, они нису твоја фамилија, а цео живот су ту и одрасташ са њима. Баш недостатак тога осетила сам када сам се преселила у Лондон, а потом у Њујорк, а притом сам се у оба града селила више пута. Тамо никада ниси само на једном месту, него мењаш станове, немаш тај осећај. Кад ти неко дође на врата мало се и уплашиш и питаш се да ли је то стварно комшија. Немаш тај осећај да можеш некоме да оставиш кључ. И када сам се вратила у Београд, мамина мама, баба Нада, ми је преминула, а за њу сам била веома везана и на њеној сахрани сам почела о томе да размишљам. Све те комшије које су дошле на њену сахрану су у мени изазвале осећај који сам желела да пренесем овим филмом – испричала нам је Сандра Митровић на филмском фестивалу „Обнова", говорећи о томе како је дошла на идеју да сними баш овакво остварење.

Како нам је рекла, станари „Комедије на три спрата" представљају делове личности људи које је она знала или које познаје и део су ње као писца.

– Кописац сценарија Ноа ме је зезао да сам ја од свих ликова највише Живка, а то је лик који глуми Јелисавета Сека Саблић и то је опасна баба у згради. Живка је микс моје две бабе и од почетка сам знала да њен лик хоћу да имам у филму. Кроз те спратове у њиховој згради има доста емоција. Када  погледате филм он креће као комедија и хумор јесте нешто што се провлачи кроз цело остварење, али мислим да нуди доста више од тога. Долази до одређених заплета и свашта се ту нешто деси – истакла је млада редитељка.

Иначе, у филму игра плејада глумачких легенди попут Јелисавете Секе Саблић, Весне Тривалић, Слободана Боде Нинковића, Драгана Јовановића, Љубомира Бандовића, Наташе Тапушковић, али и младих глумачких звезда попут Миодрага Радоњића, Павла Менсура и Вање Ненадић. Како је Сандра истакла, веома је срећна јер су готово сви њени први избори одмах пристали да играју у њеном филму.

– Нисам ни знала шта ме је снашло. Питам се и ја како се све овако наместило. Њима се веома допала прича, а да сам могла да замислим да ми први филм овако добро прође не бих га овако испланирала (смех). Они су толико си добро кликнули међусобно, али и са мном и целом екипом, толико нам је добро било на том снимању да смо сви постали као једна мала породица, као комшије. Сви су толико били пуни поверења с обзиром на то да је ово мој први дугометражни филм. Ништа није било упитно. Имали смо пробе, расправљали смо о ликовима и свим недоумицама. Увек сам била отворена за све њихове сугестије, које су биле сјајне. И не само од старијих, већ и од млађих, баш сам се одушевила колико виде неке ствари и колико имају око за режију – објаснила је Сандра Митровић и додала да, упркос тренду да се од филма прави и серија, она није желела да, како је истакла, разводњава причу која је писана баш за филм, иако сматра да сваки од ликова има довољно простора за цео један филм или серију.

Фото: Емилија Станишић

Глумац Слободан Бода Нинковић рекао је за Дневников ТВ магазин да је врло задовољан филмом, те да је он рецепт како може да се уради остварење које није револуционарно, али има емоцију и у којем се препознајемо сви.

– Ово је, што је мени најдраже, један, ја бих га тако назвао, нормалан филм о малим стварима које живот значе. Мислим да је то врло битно јер је публика, ја мислим бар, засићена насиљем и тим црнилом које, чињеница, јесте у нашем окружењу нажалост и ја не мислим да ћемо сталним показивањем тога успети да тиме нешто променимо јер се надам да никоме не одговара таква ситуација. Ово је филм без агресије, који нема никакву претензију да било шта подцрта него да представи једну ситуацију људи који живе у малој згради и који имају све своје врлине и мане, сарађују, помажу се, а понекад се и одмажу – истакао је Бода Нинковић, додајући да он игра водоинсталатера Миленка, дежурног човека у згради који води рачуна о станарима зграде на три спрата. – Њима се често чини да он и претерује у својој бризи, а он, пошто нема приватан живот, све прихвата као породицу и стално је спреман да, можда чак и без потребе, пита да ли треба да им изађе у сусрет. Филм третира тај дан кад он треба да оде у пензију, због чега му се прилично руши живот. Догоди се једна ситуација у згради коју он покушава да реши. То је његово животно дело, али нећу да откривам шта се дешава даље.

Глумац је истакао и да му је драго да је публика у Новом Саду и Нишу на филмским фестивалима гледајући „Комедију на три спрата" препознала себе и људе са којима живе у окружењу, те сматра да је и неопходно да се кроз уметност вратимо најосновнијим вредностима и ономе што заиста чини живот, а то су ситне ствари, мале пажње и једноставан живот. Како је даље објаснио, његове колеге први пут су радиле са Сандром Митровић, а он је пре четири године са њом снимао њен испитни петнаестоминутни филм „Остоја превози клавире" и већ тада је увидео њен, како је рекао, изузетан таленат.

– Што је најважније, ради се о девојци која своје знање, а које уопште није мало, није истурала у први план, већ га је врло вешто користила за оно што хоће да уради и оствари. Ми смо толико мирно радили овај филм у дивном окружењу. Сандра је девојка која је на најбољи могући начин научила занат у одличним школама на западу, то се види и у овом филму, а има потребу да из нашег поднебља узме теме и прикаже их кроз свој рад – закључио је чувени глумац.

Поред Сандре Митровић, која је редитељка и сценаристкиња, ауторску екипу, између осталих, чине и продуцент и помоћник редитеља Иван Грбин, косценариста Ное Додсон, директор фотографије Душан Ивановић. Иза ове комедије-драме стоје продуцентске куће „Filmland" и „Телеком Србија".

Владимир Бијелић

фото: Емилија Станишић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести