Лекић: Изузетан је резултат специјалних ефеката у "Бележници професора Мишковића"

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је редитељ Мирослав Лекић који је говорио о раду на другој сезони серије "Бележнице професора Мишковића".
Танјуг/Јадранка Илић/Мирослав Лекић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Мирослав Лекић

Лекић је рекао да је највећи изазов био улазак у жанр који до сад код нас није био толико рађен.

"Прошла сезона је био неки експеримент са жанром - колико ће се то публици допасти, шта ћемо направити. У другој сезони је изазов био што смо одлучили да први пут јако много специјалних ефеката употребимо, као саставног дела драматургије"; нагласио је редитељ.

Према његовим речима, од 14 наставка од 45 минута, када би се скупили компјутерски ефекти, заузели би пуна два наставка, односно скоро 90 минута.

Лекић је додао да је са ефектима било компликовано радити јер у Србији још немамо довољно искуства, ни глумцима није било једноставно да играју на зелетном платну, па су изазов били и снимање и постпродукција, која је дуго трајала баш због тога.

"Али мислим да је крајњи резултат заиста изузетан", навео је Лекић.

Серија се бави стварима које су мистичне, научно необјашњиве,а Лекић је приметио да је "свако од нас имао неко искуство тог типа, нечег што не може да објасни", и да је природно да се "шири аудиторијум заинтересује".

"Да не звучи ружно - ми смо иначе одлично тло за теорије завере. То се овде прима и људи то воле. Није ми то било чудно, То сам осетио после прве сезоне да је овдашња публика тога жељна, гладна", навео је Лекић.

Према његовим речима, "серија је урађена у јако високом стандарду, а доноси тематику интересантну широкој публици".

Лекић је радећи "Бележницу" лично открио доста интересантних ствари, а прича је и формирана по неким локалитетима, као што је Атилин гроб, "који је једна од већих светских мистерија", а претпоставља се да је хунски вођа сахрањен поред реке Тисе, Сремских Карловаца или Пирота.

"Одлазили смо у Виминацијум и у разговору тамо сам сазнао да је био један од осам највећих војних логора у целој Римској империји, а да је једини који, након похарања Атиле, никада није обновљен. Не зна се зашто", навео је редитељ.

Према његовим речима, стручњаци претпостављају да дубоко испод Виминацијума постоје "неки артефакти који ће променити историју цивилизације".

"Тај Виминацијум ми је постао синоним тајне која ће сачекати још не знам које време да нуде октривена и којом ћемо можда на радикалан начин променити свој однос премс ономе што је било иза нас", навео је Лекић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести