Министарство: Улагања у кинематографију највиша у последњих 20 година

БЕОГРАД: Поводом учесталих политичких иступања појединих глумаца и оцена у вези са стањем у српској кинематографији, Министарство културе истиче да су улагања у ову област на највишем нивоу у последњих 20 година, као и да је ова област стваралаштва управо захваљујући подршци Владе Србије, достигла велики ниво развоја, који је претходне деценије био незамислив.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Министарство културе подсећа у саопштењу да се у "последњој деценији бележи импозантан раст средстава опредељених за кинематографију, што за снимање филмова, што за подстицаје инвеститорима да у Србији производе аудио-визуелна дела, што је омогућило да се Србија наметне као једна од најпривлачнијих дестинација у региону"

"Такође, то је допринело укупном развоју овог сектора, повећању броја запослених, пре свега у култури и напретку у целини.Истине ради, у 2008. години Филмски центар Србије имао је буџет од 36,8 милиона динара, а 2012. године још мањи - 24,8 милиона динара. Колики је напредак остварен у тој области говори константан раст издвајања за филм од 2013. године.  Од 2018. године до данас годишњи буџет ове установе редовно износи преко милијарду динара, односно чак 44 пута више него 2012. године, не рачунајући новац који се издваја из других јавних извора финансирања" поручују из Министарства културе.

У саопштењу Министарства културе, наводи се да "у оквиру програма јачања културне продукције и уметничког стваралаштва, програмске активности Подршка филмској уметности и осталом аудио-визуелном стваралаштву у 2023. години, за подстицаје инвеститорима да у Србији производе аудио-визуелно дело у буџету Министарства културе издвојена су средства у износу од 1,8 милијарди динара.

"Примера ради од 2016. године, када су подстицаји уведени до данас, 291 инвеститор је остварио право на подстицаје у износу од више од 6,5 милијарди динара што је близу 56 милиона евра. Од тога, 45 домаћих инвеститора повукло је 1,16 милијарди динара односно близу 10 милиона евра, док је 246 страних инвеститора остварило право на подстицаје у износу од 5,38 милијарди динара или око 46 милиона евра" пише у саопштењу Министарства културе и додаје се да "овај програм доделе подстицаја у области аудиовизуелне производње, омогућио је да се Република Србија, позиционира као једна од најпривлачнијих дестинација у региону за продукцију аудио-визуелних дела, што је довело до убрзаног развоја читаве филмске индустрије и осетно већег ангажовања глумаца и других филмских радника.  Т

"Такође, у последње четири године, број запослених у овој области порастао је за чак 39 одсто. Поред постојећих конкурса Филмског центра Србије, 2019.године уведен је и посебан конкурс за подршку дебитантским играним филмовима што раније никада није постојало, а за протеклих 10 година дигитализовано је укупно 28 биоскопских сала широм Србије" пише у саопштењу Министарства културе.

Како се у саопштењу истиче "Влада Србије усвојила је Закон о филмском и осталом аудио-визуелном наслеђу, којим се уређује обављање, структура и организација делатности заштите и очувања филмског и осталог аудио-визуелног културног наслеђа, као врсте покретних културних добара"

"Тај закон је од посебне важности јер до сада Србија није имала закон којим би се на свеобухватан и сврсисходан начин уредила заштита и очување те области. Подсећамо и да након дужег временског периода, ове године имамо и представника на филмском фестивалу у Кану, који је уврштен у званичан такмичарски програм, што је управо резултат подршке филмској уметности и планског улагања Министарства културе и Владе Републике Србије у домаћу кинематографију" поше у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести