Отворен 74. филмски Фестивал у Кану

КАН: Међународни филмски фестивал у Кану свечано су вечерас отворили Педро Алмодовар, Спајк Ли, Џоди Фостер и Бонг Џун-хоа.
t
Фото: Танјуг/AP Photo/Vadim Ghirda

На црвеном тепиху се најпре појавила француска глумица, добитница Оскара, Марион Котијар, а за њом којом су се ређале филмске звезде из целог света.

Ове године за Златну палму ће се надметати 24 филмска остварења, а жиријем 74. филмске смотре у Кану председаваће амерички редитељ Спајк Ли, као први Афроамериканац председник жирија.

Током фестивала, који траје до 17. јула, биће приказано више од 60 филмова.

Америчка глумица и редитељка Џоди Фостер, која се са 13 година први пут појавила у Кану након улоге у филму Таксиста је почасна гошћа церемоније отварања фестивала и примиће почасну награду, преноси Ројтерс.

Фестивал на Француској ривијери није одржан прошле године због пандемије корона вируса, а ове године се, уместо у мају, одржава у јулу.

"Ово ће ми бити први одлазак у биоскоп у последњих 15 месеци", изјавио је бразилски синеаста Клебер Мендонса Фиљо, један од чланова жирија.

Шон Пен и Вес Андерсон такмичиће се за Златну палму у главном програму, а престижном скупу светске кинематографије присуствоваће и бројне друге звезде, међу којима су и Катрин Денев и Марион Котијар.

У главној конкуренцију су уврштени и француски филмови редитеља Франсоа Озона, Жака Одијара и Катрин Корсини.

За Златну палму ће се, између осталих, надметати и руски редитељ Кирил Серебреников, коме је забрањено да напушта Русију и неће моћи да присуствује фестивалу.

Поред тога, у конкуренцији су и филмови Анет Леоса Каракса, који ће бити приказан на отварању фестивала, Френћ Диспатћ америчког редитеља Веса Андерсона и Бенедета, холандског редитеља Пола Верховена, док ће ван конкуренције бити приказан филм "Де сон вивант" француске редитељке Емануел Берко са славном Катрин Денев у главној улози.

У жирију су овога пута филмски уметници са пет континената, од којих већину чланова чине жене.

У Кану више није на снази полицијски час нити ограничење броја људи у биоскопским салама, али је ношење маске остало обавезно у затвореном простору.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести