Петар Ристовски: "Било једном у Србији" је светски филм

БЕОГРАД: Премијера дуго очекиваног домаћег филма "Било једном у Србији" у режији Петра Ристовског биће одржана сутра увече у Комбанк дворани, најављено је на конференцији за новинаре, након специјалне новинарске пројекције овог двочасовног остварења.
k
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Главне улоге у филму епохе о развоју града Лесковца између два светска рата, тумаче: Виктор Савић, Теодора Ристовски, Немања Оливерић, Слобода Мићаловић, Предраг Мики Манојловић, Радован Вујовић, а у пратећим улогама - Зоран Цвијановић, Драган Петровић Пеле, Драган Божа Марјановић.

Слобода Мићаловић која у новом филму тумачи у почетку веома несрећну младу жену Ружицу, специјално за Тањуг истиче је да је са уживањем градила свој лик који има почетак, средину и крај.

Таква поставка уме бити некад тешка будући да се не ради о главној јунакињи, јер онда се не може увек испратити та линија радње. Опет, успели смо и то у филму, а у ТВ серији која ће доћи после филма, све ће то бити много боље. Биће више материјала и простора што се тиче мог лика, открила је глумица.

Мићаловић сматра да је прича о њеном лику довољно присутна да би се провукла судбина жене која нема среће.

Она је сама, невољена, нема оца, ни пријатеље, има лош однос са мајком, скоро као да је одбачена од друштва, те мале средине.

Задовољна сам својом улогом, није претенциозно, али смо колега Немања Оливерић и ја направили контра тежу главним јунацима Цонету и Зорки, које играју Виктор Савић и Теодора Ристовски. Пробали смо Немања и ја да направимо неку нашу причу, да се разликују те две линије радње, приближила је Слобода Мићаловић своју улогу.

На конференцијиа за медије додала је да њена Ружица слика тог времена, малог места, менталитета.

Како каже пуштена прича да је урокљива, да доноси несрећу удварачима који убрзо настрадају, тако да је нико не жели.

Филм је већ имао премијеру 6. марта у Лесковцу, јер је тамо и сниман, и још приповеда управо о том граду у доба када је прозван "Српски Манчестер".

Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Након Лесковца, филм је приказан 7. марта у Нишу, а београдска премијера заказана је за сутра увече у Комбанк дворани.

Већ 10. марта филм ће бити приказан у Новом Саду и од тог дана ће кренути и редовна дистрибуција захваљујући компанији "МегаКом филм".

Специјално за Танјуг, режисер филма Петар Ристовски сматра да ће његов филм можда направити мали корак у погледу популаризације наше земље и домаћег филма.

Мислим да смо успели да направимо остварење које личи на светски филм, јер има ноте америчког, француског и италијанског филма, нагласио је Ристовски, син прослављеног глумца и продуцента Лазара Ристовског.

Млади редитељ је са својим оцем снимио свој први, веома амбициозан филм такође из епохе, историје "Краљ Петар Први".

Изгледа да редитеља привлаће историјске теме где се публика враћа у далеку прошлост, као у најновијем филму, од 1920. до 1940. године, што је и нови тренд у домачој кинематографији и у серијама.

Тако се задесило да сам прва два филма снимао из периода светских ратова. Волим историју, али нисам циљано ова два филма бирао због теме. Српска кинематографија мало лута да нађе свој израз, али је сада негде ближе да га пронађе, представио је свој став режисер филма Петар Ристовски.

Звонимир Шимунец, аутор и продуцент филма, сматра да је читав живот цекао на реализацију овог филма који говори о његовом родном граду Лесковцу којег је описао да је "специфичан, другачији, и тамо је као да се одлази у неку бању, сви се смеју, уживају, живе ради живота".

Идеја му се како каже стварала у глави 10 година, и коначно је дошло до остварења сна, а како је ово замишљено као мултимедијални пројекат, већ су снимили документарац о том периоду, објавили монографију и реализовали две излижбе, у Лесковцу и Београду (Галерија РТС).

Главни глумац Виктор Савић описао је свог јунака Цонета као момка који успева да се издигне из самог блата и крене ка путу успеха, након што је провео 6 година у Манћестеру и изучио занат у индустрији текстила, по повратку из Првог светског рата.

Филм епохе, мелодрама са елементима комедије редитеља Петра Ристовског снимана је током налета пандемије 2020. године, и у њој је последњу улогу остварио Иван Бекјарев, који нас је напустио те сезоне управо услед последице корона вируса.

Преминуо је и сценариста филма Владимир Андрић, чувени аутор, редитељ, писац, отац режисера Радивоја Андрића.

Аутор и продуцент пројекта је споменути Звонимир Шимунец, уз куће "Ле Филм" из Лесковца, у копродукцији са "Media House", "ДМЕ видео", "Soul Food Films".

Лесковачка драма у три чина спаја бајку са историјом, приповеда како је Лесковац од једне касабе постао "Мали Манчестер" и приказује када је оријенталну ношњу заменила бечка и париска мода, као оквир филма "Било једном у Србији".

Филм је снимљен на аутентичним локацијама и на мелодичном лесковачком дијалекту, како су рекли из продукције остварења, и навели да ово није само филм о граду који је познат по роштиљу, специфичном дијалекту, штофовима, сапунима, лековима, шампонима и о специфичном духу, већ и сећање на чувене породице чије је предузетништво пре једног века било инспирација за настанак филма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести