Како је освајана белина

На изложби „Освајање белине” у знак сећања на сликара и писца Цветка Лаиновића (1931-2006) у Галерији 212 у Београду представљен је део његовог опуса који до сада није излаган пред београдском публиком.

Изложба обухвата радове из неколико деценија, пружајући увид у пут уметничког сазревања кроз потрагу за јединственим ликовним изразом.

Лаиновићево  “Освајање белине”  може се пратити од ранијих радова из 1970-их, где кроз постепено редуковање ликовних елемената слике, у трагању за истином, одбацује све сувишно и долази до суштине, за њега основног принципа - беле боје и линије.

- Лаиновић је имао невероватну енергију, дубоку посвећеност сликарству, стварао је у једном даху, без претходних крокија, истовремено и духовито и промишљено, некада и са дозом цинизма. Свет око себе сажимао је у слике постепеног нестанка препознатљивих облика, свет који је био, и јесте потпун… само са белом бојом и линијом која је прати. Своју непосредност и искреност несебично је давао свима са којима се сусретао, а кроз разне видове уметности - сликарство и књижевност - трагао је за истином и суштином – наводи у  каталогу  Маја Живановић.

Цветко Лаиновић је дипломирао сликарство на Академији ликовних умјетности у Загребу 1954. и математику на Педагошкој академији у Никшићу 1967.  Био је члан УЛУЦГ-а (Удружења ликовних умјетника Црне Горе) од 1956. и УЛУС-а (Удружења ликовних уметника Србије) од 1970.

Имао је преко седамдесет самосталних и неколико стотина групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда међу којима су Награда Академије ликовних умјетности у Загребу, 1954; Награда поводом ослобођења града Титограда,1969; Тринаестојулска награда, 1977; Награда Црне Горе за сликарство, 1997; Југословенска награда Божа Илић, 2000; Прва награда на Првом бијеналу акта Марко Греговић, 2004.  Објавио је преко десет књига: Боје ноћи, 1987; Ствари, 1991; Мисао слике, 1996; Бијело небо, 2001...

Изложба ће бити отворена до 27. септембра.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести