Духовне цигле на песничком путу

Нешто има! То је тек почетак почетка, ексер у дасци неверице. Први рез на тврдој души”, први су стихови песме „Невидљив је померач облака” песникиње Даре Радојевић из Горњег Милановца, ауторке победничког лирског дела на истоименом конкурсу које већ четири године расписује манастир Бешеново.
Dara Radojević prima Pesničku povelju Foto:Dnevnik.rs/ B. Lučić
Фото: Дара Радојевић прима Песничку повељу Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

Око 150 поета из Србије и земаља региона, укључујући и Бугарску, учествовало је на овогодишњем песничко-духовном сабору „Бешеновска приношења” у циљу да се у манастир угради и духовна цигла као најјачи темељ и ослонац православља.

- Налазимо се на убавом месту у прелепом склопу фрушкогорских планина, и ево нас и ове године на сабору светих мученика Кирика и Јулите - рекао је епископ сремски господин Василије и тиме пожелео добродошлицу многобројним посетиоцима и учесницима који су се јуче окупили на летњој слави поменутих светаца. - Овде се песма певала откад векови знају за себе. Песма се чула кроз ове планине од манастира до манастира, од светиње до светиње, од уха до уха и од душе до душе Србинове. Она је увек давала знак радости.

И заиста, слушајући уми­рујуће стихове посвећене „невидљивом померачу”, посетиоци осећају спокој и истинско повезивање срца са природом, душе са вишим силама. Окру­жени фрушкогорским чува­рима, тик под стогодишњим липама манастирске порте, православни хришћани са целог Балкана окупили су се да одају славу богу и поезији, да допринесу обнови најстаријег манастира на Фрушкој гори и докажу да заједничким снагама могу да наставе историју и културу насталу пре неколико столећа.

Фото: На песничко-духовном сабору „Бешеновкса приношења” Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

- Најважније је да смо ми овде заједно, а песма је само повод - истиче овогодишња победница конкурса Дара Радојевић, која је прве године била чланица жирија, а сада има ту част да прими Повељу за најбољу песникињу. - Порука моје песме је да нешто има. Сви почињемо са вером да постоји „нешто”, а тек онда да постоји „неко”. Вера се полако уграђује у човеку, а ми песници трагамо својом душом, осећамо да неке ствари нису случајне, да нас нешто намешта и води. Ја сам видела трагове на свом песничком путу. Ми смо људи кроз које пролази нека порука.

Чланови жирија, како и сами кажу, нису имали лак задатак. Овогодишњи квалитет песама је неописив, објашњава чланица одбора и првонаграђена песникиња првог конкурса Јованка Перге.

- Некако смо пробили границе, јер су људи долазили овде и нешто им је дирнуло срце, што се осети у песмама - каже Перге. - Песме су емотивније и слободније, види се да су доживљене. Свима бих дала по награду! Знате, овде нас везује емоција, нема сујете и ривалства, јер сви имамо исту мисију, а то је да се чује за манастир и да уградимо духовну циглу, да оставимо своју реч.


Песмом помажу манастиру и настрадалима у Грчкој

Удружење српско-грчког пријатељства „Ирида” из Сремске Митровице употпунила је јучерашњи програм манифестације „Бешеновска приношења”. Певајући многобројне песме, највише се истакла „Васкрсава Бешеново” чије стихове је написала мајка једанаесторо деце Маја Ковачевић из Краљева. Тако су и најмлађи чланови њеног хора имали прилику да први пут певају у манастиру, што је за њих ново и незаборавно искуство.

- Стварно осећам нешто посебно док певам у манастиру јер знам да ово помаже у изградњи - искрена је десетогодишња Теодора Самарyић, ученица Основне школе „Бошко Палковљевић Пинки”. - Лепше је овде певати него у школи, јер је овде бољи осећај, пространије је и лепши је призор.

И Ивана Чобановић (9) више воли да пева у манастиру јер, како каже, осећа се веселије, иако јој се често у цркви приспава јер је литургија опушта. Осим певања црквених песама, дружења и путовања, чланови Удружења „Ирида” уче да буду хумани, те тако сада припремају хуманитарну помоћ за настрадали грчки народ, а која ће бити намењена првенствено тамошњој деци.


Вођени мишљу да нико није бољи ни од кога, сваки појединац има исти задатак: да подупире човечанство и смисао постојања.

- Наш задатак је био да нађемо компромис и да у сличности гласова, који су се окупили око једне теме, пронађемо разлике - наводи председник жирија песник Благоје Баковић. - Писање је боготражитељски посао без обзира какву песму ми писали. У награђенима се види разлика те сличности, по интензитету дара и количини воље да се тим даром послуже. Овде је реч о градњи речи, јер на почетку беше реч из које је изашло све ово. А овај конкурс је доказ да овај манастир више гради нас него што ми градимо њега.

Реализацију сабора  „Бешеновкса приношења” од почетка помаже Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

- Манастир Бешеново је поново почео да живи и да се уздиже ка небу, и наставља континуитет трајања који постоји готово осам векова, а све захваљујући одзиву и енергији људи из Србије и расејања - каже Ђорђе Вукмировић помоћник покрајинског секретара за културу.

Осим главне награде, жири је посебно истакао И похвалио још двадесетак  стваралаца из свих крајева Србије, али и из Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Бугарске.  

Леа Радловачки

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести