Из Аустрије у Београд стигло 30 хиљада књига

БЕОГРАД: Тридесет хиљада књига стигло је у Београд из Аустрије, у организацији угледног аустријског књижара и новинара Херберта Штармулера и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, сазнаје Тањуг у Адлигату.
knjige pix
Фото: pixabay.com

"То је засигурно једна од највећих донација књига која је икада из Европе кренула ка Србији“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

Шлепер са чак петнаест тона књига истоварен је пре неколико дана у процесном одељењу овог удружења.

"Поклоњена нам је изванредна литература. Ту су хиљаде монографија о народима и културама из целог света. Ту су хиљаде књига најбоље светске белатристике, хиљаде томова књига историјске и филозофске тематике. Овакве донације добијају се једанпут у сто година а ми је добијамо два пута у две године! Пре тачно годину дана Хербет нам је послао нешто више од 20.000 библиографских јединица", казао је Лазић.

Херберт Штармулер је први пут посетио Адлигат 2016. године и од тада је за аустријске медије написао читав низ запажених репортажа о српском удружењу књигољубаца.

То му није било довољно, па је започео да сваке године организује окупљања бечких књигољубаца, антиквара, библиофила, издавача и писаца на којима се организују предавања о Адлигату и Музеју књиге. Организовао је и путовања у Музеј књиге и Музеј српске књижевности који су отворени у Београду, а на основу приватне иницијативе групе књигољубаца предвођених породицом Лазић, која се већ девет генерација бави сакупљањем књига.

Месецима пре предавања Херберт преко своје мреже пријатеља поставља огласе и информације широм Беча о Адлигату у којима поручује својим суграђанима на могућност да се у Београду "на једном од најбољих места на свету за књигу и писану реч" удоме и њихове књиге.

Виктор Лазић напомиње да је ове године био позван да одржи предавање о Адлигату у Бечу, али су га околности у томе спречиле.

"Требало је да говорим о томе како су породични снови и традиција преточени у институцију, шта смо све до сад остварили и који су нам планови. Међутим, временске прилике су биле јаче од моје и Хербертове жеље и заједничких планова. За Беч је требало да кренем из Рејкјавика, где сам претходно договарао сарадњу са исландским институцијама. Невероватна олуја држала ме је, заједно са једном донацијом књига за Адлигат и стотинама других путника, два дана заробљеног у близини аеродрома Кеблавик", испричао је Лазић.

Каже да је због таквих околности "професорску палицу" у Бечу преузео лично Херберт Штармулер и са великом љубављу и разумевањем објашњавао Аустријанцима који су принципи рада удружења Адлигат.

"Резултат је управо овај шлепер знања који је сада у Београду", каже Лазић.

Петар Јовановић, стручни сарадник у Адлигату напомиње да је тридесет хиљада књига стигло у Београд спаковано у пет стотина кутија.

"Биће нам потребно око два километара полица да их све сместимо, а њихова обрада ће трајати најмање годину дана. Део књига ћемо свакако проследити и другим библиотекама широм Србије," казао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести