КАДА ВЕЛИКИ ПИСЦИ ПИШУ ДЕЦИ Изненађења за нова поколења

Књижевности би се могла приписати многа магична својства, а једно од њих је да увек може да вас изненади. Мене је у скорије време почела да привлачи интердисциплинарност аутора који су нам познати по једној уметничкој дисциплини, а онда их откријемо у сасвим другом светлу, кроз потпуно различиту стваралачку форму.
a
Фото: pexels-pixabay

Или у уметности и нема разлика, јер је већина уметника талентована да се изрази и кроз реч, и кроз слику, музику?

Пада ми на памет, да илуструјем, Ингмар Бергман, чије сам филмове гутао док нису почеле да се објављују и његове књиге. Онда сам открио и да Ходоровски није само стрип-аутор, како сам га ја упознао. Примера је заиста много, а посебно су изненађујући када су велике те, условно речено, жанровске разлике велике.

Можда није највећа, није неки квантни скок, али постоји разлика између драме и балета, прозе и поезије. Постоје људи који размишљају више визуелно, као и они који радије вербализују своје садржаје. За мене је ипак велика разлика између књижевности за децу и књижевности за одрасле, иако ме увек нервирало што се то „за децу“ наглашава, а „за одрасле“ баш и не. То се, као, подразумева, осим ако није неки експлицитан, најчешће вулгаран садржај.

Фото: В. Т.

Баш ме интригира поезија за децу Силвије Плат, не пример. Треба ли и њу пласирати уз упозорење. Силвија је позната као неко чије песме изазивају снажне емотивне реакције, па отуд помало чуђење уз издање „Књиге о креветима“ новосадске Књижаре која свира „Булевар букс“. Какве је то стихове писала Силвија о најчешћим местима ноћног починка, наших снова, страхова и надања?

Фото: В. Т.

Исто бих могао да кажем за Вирџинију Вулф. Тешка драма од њеног живота, борба коју је водила и која се одразила на све што је писала (све што сам ја прочитао), стално ми је била на памети док сам прелиставао „Удовицу и папагаја“. Ову причу као фантастично илустровану књигу за децу (дизајн Марине Милановић) објавио је такође „Булевар букс“, где сам и потражио део одговора на своја питања о овом за мене привлачном феномену.

- Пошто је толико мршава, често је зову мршава Хелена, а Хелени то уопште не смета…  - показује ми и чита одломак из књиге „Риба“ Ерленда Луа уредница едиције „Велики писци пишу деци“ Књижаре „Булевар букс“ Витомирка Вита Требовац, и сама песникиња. – Па, сјајно!

И Ерленд Лу је неко кога ипак посебно треба представити деци, јер га одрасли добро знају ако ништа друго, онда по роману „Доплер“, који код нас има и своју представу, у Српском народном позоришту. Стил му је и у „Риби“ супер-наиван, како га он у свим својим делима сам назива и заступа, а заправо, врло озбиљан.

- Илустрације су богате. – наставља ми причу Вита. - Радио их је Ћим Јуртхеј, који је из Трондхајма, као и Лу. То је та екипа која је радила и филмове, баве се музиком… Врло су ренесансне личности. Лу је радио и као учитељ, радио је на психијатрији… Веома је интересантан тај спој.

Фото: В. Т.

Идеја иза едиције „Велики писци пишу деци“ Књижаре „Булевар букс“ је, заправо, да се кроз пројектни програм Креативна Европа негује и развија нова књижевна публика, као и да се омогући боље упознавање литературе на европским језицима, уз активно укључивање илустратора за потпуно нове, оригиналне радове који прате издања. „Удовица и папагај“ Вирџиније Вулф је тако први пут преведена на српски, а дизајн и графичко обликовање Марине Милановић је већ награђено на Сајму књига у Београду и од стране УЛУПУДС-а.

- Дефинитивно ми је омиљена Вирџинија – каже и Вита.

Разговорам са њом још мало о том феномену који откривам – интердисциплинарности многих уметника. Вита каже да и њој пријају визуалци. Подсећа да многи писци који су познати по прози, имају и књиге поезије..

- У младости се често прво пише поезија, па се онда иде и ка другим формама. Ето, недавно сам баш причала да је Иво Андрић исто прво објављивао поезију. А многима је нека од књига и дечја, само што то прође испод радара. То ретко коме буде интересантно, а сваки човек је и дете, мора имати развијен хомо луденс, тако да мене то уопште не изненађује.

Ја са нестрпљењем очекујем нова изненађења. Уметници су моје омиљено чудо од живота.

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести