Представљене књиге о Британији и Балкану поводом јубилеја 

КРАГУЈЕВАЦ: Поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Велике Британије и Србије вечерас је у Народној библиотеци у Крагујевцу одржана промоција две књиге аутора Александра Растовића ''''Енглези и Балкан: 1837 - 1914'''' и ''''Велика Британија и Косовски вилајети: 1877 - 1912''''.
promocija knjige tanjug tanja valic.jpg
Фото: Танјуг (Тања Валић)

Министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је да промоцијом почиње обележавање јубилеја - 180 година дипломатских односа између Велике Британије и Србије и то у граду у коме је конзул Велике Британије донео акредитиве књазу Милошу.

Она је оценила да је аутор књига, Растовић, заправо својим научно истраживачким умећем то преточио у две књиге које говоре о периоду краја 19. и почетка 20. века.

Како је оценила, он на бази историјских чињеница говори о врло битним сегментима тих специфичних односа не само Велике Британије са Србијом, већ и са Балканом, као и о томе да разумемо неке ствари које имају нит из тамошњег времена до данашњих дана и можда ће се протезати у будућности. 

Она је истакла и да су британски путописци видели Србију у том периоду у зависности од тога како су је доживљавали званичници Велике Британије, а било је осцилација. 

''''Они који су забележили своје путописе кроз дневнике и разна друга књижевна остварање су нас видели различито. Доживљавали су нас повремено као примитивце, дивљаке, народ који није достојан да се назове европским, али су описивали и наше особине - храброст, гостољубљивост, гостопримство, топлину, лепоту људи'''', каже Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, мајски преврат је био једна прекретница тако да су најлошији односи између Велике Британије и Србије били од 1903. до 1906. године.

Како је навела, етнографске карактеристике које су путописци тог времена унели у своја списа јесу били битни орјентири и за лондонске званичнике као што је лондонска политика била за путописце и то се преплитало. 

Растовић је рекао да оно што је вредност јесте да су ове књиге базиране на британским документима.

''Суштина је да о албанским и турским злочинима према хришћанском и српском становништву на простору Косова и Метохије у овој књизи говоре Британци, а не Срби. То је по мени највећа вредност'', рекао је Растовић.

Како је навео, за њега је посебна вредност што је једна велика сила, највећа политичка, империјална, војна и привредна сила у 19. и почетком 20. века говори о тим злочинима.

Наводећи да је Британска званична политика била суздржана, он је истакао да је 1906. дипломата сер Едвард Греј у британском парламету на питање једног посланика одговорио да је 1905. на простору КиМ убијено 180 Срба, односно хришћана. 

''Ове књиге засноване су и базиране на британским документима и изворима и о томе говоре најугледније личности'', рекао је Растовић.

Научни саветник у Институту за савремену историју Предраг Марковић рекао је да књига показује како се неке ствари заврте у историји и врате на почетну позицију. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести