Промоција књиге Закопано огледало Карлоса Фуентеса на Цепелину у среду

Амбасада Мексика, Академска књига и Новосадски књижевни фестивал „Разговори о љубави (према читању)” приређују књижевно вече у Новом Саду, поводом објављивања превода књиге на српском језику Карлоса Фуентеса “Закопано огледало - Размишљања о Шпанији и Америци”.
Fuentes naslovnica
Фото: Dnevnik.rs

Књижевно вече, на којем ће бити представљена ова књига, биће приређено у среду 5. јула у 20 часова, на броду “Цепелин” у Новом Саду.

На промоцији су најављени: Марко Антонио Гарсија Бланко, амбасадор Мексика у Србији, Бојана Ковачевић Петровић, уредница и преводитељка, Ксенија Шуловић, преводитељка, Бора Бабић, директорка Академске књиге, Ђорђе Рандељ, домаћин Фестивала, као и студенти историје Страхиња Калинић и Аљоша Молнар. “Закопано огледало” објавила је Академска књига из Новог Сада, а превеле су је са шпанског језика Бојана Ковачевић Петровић и Ксенија Шуловић.

“Пет година након смрти Карлоса Фуентеса (1928–2012) наша култура обогаћена је првом књигом његових есеја икада објављеном на српском језику, ’Закопано огледало’, својеврсном историјом хиспанског света из визуре најплоднијег мексичког писца, која истовремено представља кључ за тумачење његовог целокупног опуса”, указује једна од преводитељки ове књиге Бојана Ковачевић Петровић. Ова Фуентесова размишљања о Шпанији и (Хиспанској) Америци имала су за повод обележавање пет векова од открића америчког континента (1992).

У том тренутку је, по речима Бојане Ковачевић Петровић, “на том тлу почело укрштање, апсорбовање и интегрисање више различитих цивилизација, раса, култура, духовности; непуне две деценије касније (2010) књига је проширена Накнадним епилогом’ у виду сажетка ауторових размишљања из перспективе XXI века.”  Фуенетес у овој књизи користи један од својих омиљених симбола - огледало, и, по речима Бојане Ковачевић Петровић, “приказује одраз идентитета хиспанског народа с обе стране Атлантика, наглашавајући да је у средишту његовог истоименог дела огледало у којем се из Америке одражава Медитеран и обратно....Фуентес беспрекорном списатељском техником и страшћу човека, писца и грађанина кога та тема интимно заокупља, у 18 поглавља ’Закопаног огледала’ води читаоца кроз етнички бујну, историјски бурну и културно-интелектуално богату повест хиспанског тла, тумачењем хришћанске, арапске и јеврејске Шпаније, описом природе, обичаја, религије, паганског култа Хиспанске Америке...”

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести