Ристић о свом првом роману: Психолошки трилер, али у Зони сумрака

БЕОГРАД: Први роман Јована Ристића "Поплављени ум" је психолошки трилер смештен у својеврсну Зону сумрака који је, уз преглед кључних теорија завера, погодан за филм или серију, оцењено је вечерас на промоцији књиге.
k
Фото: Tanjug

Говорећи у књижари Делфи СКЦ издавачке куће Лагуна, редитељ Младен Ђорђевић је оценио да се већ у Ристићевој новели "ХААРП и друге приче", из које је касније израстао роман "Поплављени ум", могао видети потенцијал за филм и серију.

Ђорђевић је рекао да је основу за филм осетио у новели, коју је потом Ристић "лепо надоградио у роман", у коме "постоји доста материјала за серију".

Ђорђевић је приметио и да га пут главних јунака Ристићевог романа подсетио на актере из "Чаробњака из Оза".

Они са својим проблемима дођу до чаробњака, путем од жутих цигала, у овом случају иду до ХААРП-а, али када се на крају испостави да је чаробњак празна љуштура долазимо до одговора да је проблем у њима самима, оценио је Ђорђевић.

Према његовом мишљењу, "Поплављени ум" је "одличан водич кроз теорије завере".

Теорије завере ипак говоре о креативности људске расе. То су лепо осмишљене приче. У корену теорије завере постоји исправан осећај да свет функционише тако што постоје одређени центри моћи који нису транспарентни, рекао је Ђорђевић.

Имунолог Срђа Јанковић је похвалио избор теме поплава у Србији 2014. године, када се "осетила промена климе и атмосфере као неки нови призвук да је враг однео шалу".

Увек су постојале маргиналне појаве, да људе поберу идеје које су сумануте. Међутим на нашим просторима је то прешло неку неухватљиву границу. Многи су осетили да ово није као пре. Као неки прелаз квантитета у квалитет, рекао је Јанковић.

"Поплављени ум" је Јанковића подсетио на Вергилија, када је код њега богиња Фама означена као већа опасност од војске која треба да бије битку, затим на опис ерупције Везува код Плинија Млађег и студију Карла Густава Јунга о летећим тањирима.

Ристић је рекао да се његов роман родио из новеле, која је опет произашла из новинарског истраживања након што је на интернету нашао у време поплава у Србији 2014. године на петицију "Уклонимо ХААРП из српске земље".

Према његовим речима, петиција је била прикупила 20.000 потписа за недељу дана, док је пратећа фејсбук група окупила 40.000 људи, не само из Србије, чији је бојни поклич био "Смрт ХААРП-у и антенама".

Ристић је рекао да је у томе видео феномен, о коме је био одлуцио да напише чланак, а чак је са пријатељима посетио село Бељина код Барајева где се наводно налазила ХААРП антена.

Одатле је кренуло. Сели смо у кола и отишли тамо. Имали смо занимљиве саговорнике. Дошли смо до сестре власника поља. Рекла је: ''Нисте први који долазите. Долазиле су разне експедиције", присетио се Ристић.

Према његовим речима, роман је "дефинитивно психолошки трилер али у Зони сумрака", који говори о једној таквој групи "која је отишла да нађе једно, а нашла друго", уз фаталне последице због њихових уверења.

Имају проблем у својим животима, а не могу да се побуне. Нервирају их неке стваре у друштву. И шта раде? Иду да траже ХААРП, рекао је Ристић.

Уредник издања Зоран Пеневски је оценио да се Ристић појављује као сјајан приповедач у "Поплављеном уму", који је настао укрштањем "две наизглед различите ствари - психо трилера и класичног ''road movie-a''".

Како објединити те две равни - нешто што је дубоко унутрашњи доживљај и брз пролазак кроз стварност? То је мајсторски изведено у целом роману. Ви сте све време на двоструким шинама, рекао је Пеневски.

Према његовим речима, читалац прати четири јунака у потрази за ХААРП-ом и њихову интеракцију у наелектрисаној атмосфери, а Ристић одржава тензију коју као прави приповедач води до експлозије.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести