Селимиру Радуловићу уручена награда „Светосавски златник”

У Српској кући у Подгорици новосадском песнику, есејисти и антологичару Селимиру Радуловићу уручена је награда „Светосавски златник”. Угледним признањем, које додељује Књижевна задруга Српског националног вијећа у Црној Гори, Радуловић је награђен за антологију „Златни век српског песништва”.
Selimir Radulović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Селимир Радуловић Фото: Дневник.рс

„Селимир Радуловић је у овој антологији демонстрирао одважно читање српске поезије, од Лазе Костића као оца модерног српског пјесништва, до наших дана. У свом избору песника и њихових песама Радуловић се руководио начелом да су заступљени аутори изнад праваца, покрета или школа. А пре свега, истински су европски песници”, наводи се у образложењу жирија, које је прочитао књижевник Бранимир Дубак.

Награђени „Златни век српског песништва” треће је издање ове антологије. У првом, објављеном 2010, одабрани су стихови 25 српских песника: Лазе Костића, Алексе Шантића, Јована Дучића, Милана Ракића, Владислава Петковића Диса, Милоша Црњанског, Момчила Настасијевића, Десанке Максимовић, Растка Петровића, Оскара Давича, Васка Попе, Душка Радовића, Миодрага Павловића, Стевана Раичковића, Ивана В. Лалића, Бранка Миљковића, Љубомира Симовића, Бранислава Петровића, Матије Бећковића, Ранка Јововића, Рајка Петрова Нога, Раше Ливаде, Новице Тадића, Ђорђа Сладоја и Ивана Негришораца. Именованом низу придружени су у другом и овом трећем издању Војислав Илић, Сима Пандуровић, Милутин Бојић, Раде Драинац, Милосав Тешић, Мирослав Максимовић, Злата Коцић и Драган Јовановић Данилов.

– У хришћанској цивилизацији нема савршенијег броја од броја 33. Тај број је, разуме се, и савршена мера за антологијски песнички низ српског бесцен-блага – навео је Радуловићу свом слову поводом награде. – У антологији Златни век српског песништва, да се послужим речима Исидоре Секулић, оверава се усправљање светлога хоризонта српског. Реч је о намери да се једним антологијском пресеком учини рељефном основна линија кретања једног века српског песништва и укаже на његове изразите вредности и непорециве лепоте.

Радуловић је истакао и да му је намера била и да се уочи да под српским песништвом не подразумева прост збир аутора и дела, већ корпус облика и искустава, у оквиру којег сваки аутор и свака песма изналазе своју меру, односно, негде се смештају и надопуњују. Другим речима, да се учини видљивим да – од песника до песника, од песме до песме – Књига расте, грана се и снажи.

– Тридесет и три песника, који чине узвишени и узрели песнички венац једног века српског песништва, истински су српски и европски песници. Реч је о ствараоцима који су изнад праваца, покрета или школа, изнад углађених књижевних конвенција, код којих се истински дар стихотворства не може сводити на меру техничког детаља. Као да нас је фини отров балканског сунца, са зраком убивственим, о којем је певао лорд Бајрон, водио к ауторима непоништиве чулне персоналности, али и према дискретно уритмљеним песничким тиховањима, чији једри песнички плодови оверавају вековечитост старогрчког наслеђа, узбудљивост византијске уметности фреске и иконе и присну гравитацију српске народне песме – навео је Радуловић.

Награда „Светосавски златник” Књижевне задруге СНВ састоји се од дипломе, плакете и златника са ликом Светог Саве.

        М. С.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести