Симпозијум о Бранку Ћопићу у Бечу

БЕЧ: Поезија Бранка Ћопића била је тема дводневног симпозијума у Бечу у организацији професора Бранка Тошовића и његове колегинице Тијане Миленковић, који овим пројектом желе да да допринесу да се људи врате овом сјајном књижевнику.
grad bec
Фото: pixabay.com

Професор српског језика и књижевности, које је предавала три године на Универзитету у Грацу, а сада се налази на докторским студијама у Бечу, заједно са професором Тошовићем, који је до пензионисања предавао у Грацу, покренула је пре девет година овај пројекат.

"На нашу иницијативу покренули смо пројекат одржавања симпозијума о Цхопићу и сваке године бирамо други град у којем се одржава. Пошто смо скоро сазнали да је прва песма Ћопића објављена, штампана И преведена у Грацу, дошли смо на идеју да ове године симпозијум буде у Аустрији", објаснила је Миленковић.

Овогодишњи симпозицијм посвећен је поезији Цхопића, а на њему учествује 26 стручњака из Аустрије, Пољске, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.

Након сваког симпозијума издаје се зборник са радовима и излагањима учесника, а штампу прошлогодишњег финансирало је Представништво РС у Аустрији.

Миленковић каже да је много веже за Ћопића и да је њој најбоље његово дело "Јежева кућица".

"То је дело које сви знамо напамет. Милозвучност у тој песми је невероватна. Свако дете је зна које је једном чуло. Она јесте на изглед наивна поема за децу, али преноси важну зивотну поруку о значају дома и порекла. Само једно место на свету се зове дом. Та песма веже посебно нас у иностранству. Ми из нове генерације који смо отишли из земље волимо ту песму", објаснила је Миленковић.

Према њеним речима та песма, која је пре две године поново заживело анимираним филмом, који је учинио да је Ћопић постао популаран и ван граница Србије, је била и један од покретача за покретање пројекта.

Каже да је Ћопић био запостављен дуго година и да је од режимског писца постао дисидент.

"Његова трагика смрти је велика загонетка. Зашто се убио, а био је најпозитивнији и најкомичнији писац са југословенских простора. Сва та питања ме враћају њему да истражујем његов рад и дело ", додала је она.

Амбсадор Србије у Аустрији Небојша Родић, говорећи о српским великанима и њиховим везама са Аустријом, навео је и да се за неке ни не зна да имали неке везе са Аустријом, као што је Бранислав Нушић, који је студирао у Грацу.

Иначе Миленковић и Тошовић раде и на другим пројектима, те су пре 12 година покренули пројекат "Андрић иницијатива " посвећена Иви Андрићу, о којем ће у октобру у Москви организовати симпозијум.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести