Стрип: Марсупилами - Беба с краја света

Белгијанац Андре Франкен (1924 -1997), “глобално” је познат по стрип серијалима „Спиру и Фантазио“, „Гаша Шепртља“, „Црне идеје“ и „Марсупилами“.
Iz stripa Marsupilami  Belgijanca Andrea Frankena Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Из стрипа Марсупилами Белгијанца Андреа Франкена Фото: Дневник.рс/илустрација

Каријеру је започео 1946. године а највише је радио за кућу „Дупиус“; 1987. се осамосталио и основао своје производно-издавачко предузеће „Марсо продакшн“.„Развод“ са „Дупиусом“ значио је и поделу „заједнички стечене имовине“ па је Франкен могао да располаже ликовима Марсупиламија и Гаше Шепртље док су „Спиру и Фантазио“ остали „Дупиусу“.

Технички гледано они и нису Франкенов „производ“ јер је серију о двојици не претерано спретних репортера који широм света упадају у различите авантуре (читај: невоље), Франкен 1946. преузео од Жижеа (који је, пак, лик Спируа, створен 1938. преузео од Роб-Вела и додао му другара Фантазија).

Франкен је Марсупиламија самостално осмислио и придружио постојећим јунацима у епизоди „Спиру и наследници“ из 1952. Легенда каже да је Франкену - док је посматрао возача бриселског градског трамваја који је отварао и затварао врата, возио, наплаћивао и поништавао карте те путницима давао потребне информације - пало на памет да би човеку добро дошао дугачак реп којим би, по потреби, могао да се испомогне. Од те случајне идеје настала је необична животињица коју Спиру и Фантазио проналазе у џунглама Паломбије, негде у Јужној Америци.

Њихово име је кованица речи „марсу“, торбар, и речи „пил“ што је основа имена „Пилоу Пилоу“ које носи чудни ванземаљац из стрипа “Попај” (његово оригинално име је Eugene the Jeep, код нас је преведен као Поштени Евгеније)

Марсупилами се са репортерима враћа у Европу и прати их у авантурама помажући да победе неваљалце својим изванредним способностима (каква је и ударац крајем репа згужвеним у буздованску куглу) и концизним коментарима „Хуба, хуба“ (понекад и „Хоп”). Марсупилами су због своје живописности у серији  „Спиру и Фантазио“ заслужили и сјајну самосталну епизоду „Гнездо Марсупиламија“ о згодама и незгодама породице „дивљих“ марсупиламија у Паломбији. Њихово име је кованица речи „марсу“, торбар, и речи „пил“ што је основа имена „Пилоу Пилоу“ које носи чудни ванземаљац из стрипа “Попај” (његово оригинално име је Eugene the Jeep, код нас је преведен као Поштени Евгеније); последњи сегмент кованице је реч „ами“ односно пријатељ.

Први албум „Марсо продакшна“, о породици марсупиламија у природном окружењу, био је „Марсупиламијев реп“, заједничко дело сценаристе Грега, коме је Франкен помагао, и цртача Батема и продат је у чак 600.000 примерака. Франкен је учествовао у раду на још три епизоде овог серијала. „Марсупилами“ је по његовој смрти наставио да излази у албумима које, по причама различитих аутора, црта Батем и до сада се појавило 30 албума плус нулти „Уловите Марсупиламија“, 2002, којим је обележено 50 година од појаве овог стрип јунака а чине га чине кратке причице и гег-табле настајале у периоду од 1955. до 1981.године.

„Марсупилами - Беба с краја света“ (Дарквуд, 2016) је други албум у самосталној серији, објављен 1988. године, и бави се мукама једне “клаљевске налодне демоклатске панде” која се стицајем околности (од штрајка превозника до грамзивости мутних типова) нашла, после пада авиона, усред паломбијске џунгле. И док пилот Хелмут - који осим јаког немачког акцента око врата носи и војни крст - има срећу да налети на Даскамифалика (који пеца пиране), припадника домородачког племена Шашавони, малу панду, која само жваће бамбус и спава, открива породицу марсупиламија: тата, мама и три малишана (два жута, један плаво-црн). Мама (као све мајке) реагује заштитнички, али мала панда не жели да једе понуђено воће и плаче због глади. По принципу покушај-грешка открива се да она воли само бамбус кога има у селу домородаца и то у сувом облику - као мердевине - и свежем у ограђеној башти.

Истовремено, у селу пилот упознаје поглавицу који говори осам језика, студирао је на Харварду и Хајделбергу али га је незапосленост натерала да постане поглавица; ипак, он сакупља смарагде које Шашавони дарују својим идолима и планира да напусти ово “радно место” као богат човек, за шта му је потребна баш пилотова помоћ. Следи низ урнебесних згода, незгода и неспоразума, бекстава и потера, које “закувавају” мудри марсупилами, препредени белци и наивни домороци. На крају ће панду пронаћи власници Кинези и одвести је где треба, пилот са смарагдима одлази у џунглу а изубијани поглавица (потпуно осиромашен) остаје у селу док се породица марсупиламија, слободна и весела, игра у yунгли.  

Причу покреће брза смена мноштва гегова, односно апсурдне ситуације које се темеље на неразумевању (карактерном, културолошком) као и врцави дијалози са много (пригодних и неприлагођених) страних речи и “приручни” језик Шашавона (који је сасвим у складу са именом племена).

 Илија Бакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести