Уручена прва награда Гаврило Принцип

БЕОГРАД: Божици Славковић и Недељки Перишић Бјелановић, првим добитницима новоустановљене награде „Гаврило Принцип“, која се додељује у две категорије - за најбољи књижевни рад и историјску студију, признање је уручено у Вуковој задужбини.
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages.com

Божица Славковић је освојила награду за студију „Политичке, економске и културне прилике на Косову и Метохији 1929-1941“, а Перишић за студију „Поетика прозе Момчила Настасијевића“.

Образложење за научни рад из историјских наука поднео је професор Љубодраг Димић, који је био председник Комисије и ментор Божице Славковић за докторски рад.

Он је у образложењу навео да су политичке и економске прилике на Косову представљале основни предмет истраживања овог рукописа, али где год је било потребно прекорачивање наведених хронолошких оквира, ауторка је то урадила веома вешто и успешно.

Посебно је сагледан утицај који је на Косову и Метохији имала великоалбанска идеја као и настојање државне идеологије интегралног југословенства да интегрише тај простор у оквирима југословенске државе, пише у образложењу одлуке о додељивању награде.

У образложењу одлуке о додели награде за књижевно дело „Поетика прозе Момчила Настасијевића“, које је прочитао председник Комисије професор Душан Иванић, каже се да је рад Недељке Перишић веома проницљива анализа прозе једног од најзначајнијих писаца српског језика.

У образложењу се наводи да је овим радом дато ново, поуздано, аргументовано тумачење прозе овог писца и проналази се, како сама ауторка каже, „онај имплицитни унутрашњи, иманентни поетични склоп који чине сви појединачни аспекти Настасијевићевог прозног дискурса“.

Награда, коју су установиле две издавачке куће „Просвета“ и „Принцип“, састоји се из повеље, 500 евра и објављивања награђених радова.

О одлуци да се покрене ова награда говорио је директор издавачке куће „Просвета“ Драган Миленковић који је подсетио да је одлука донета 2014, када је обележена 100-годишњица од атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда који је извршио Гаврило Принцип.

Миленковић је нагласио да је данас Принципов рођендан и да би имао 123 године, а награда је својеврсна рехабилитација Принципа „као великог српског родољуба, а не терористе како га многи историчари на западу и данас називају“.

Дирекор издавачке куће „Принцип“ Предраг Јеремић подвукао је да ова награда треба трајно да чува успомену на борбу припадника Младе Босне за ослобођење Босне и Херцеговине од аустроугарске власти.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести