Коло на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа

БЕОГРАД: Српска традиционална народна игра коло уписана је данас на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.
lazarevo-kud (1).JPG (
Фото: Dnevnik.rs

Одлуку о упису кола донео је данас Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји, а одлука је објављена и на сајту Унеска.

Тим поводом Министарство културе истиче да упис кола на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства представља велики успех за српску културу и у великој мери допринеће да овај сегмент културног наслеђа постане пропознатљивији и видљивији у свету.

У наредном периоду интензивираће се активности на изради номинацијских досијеа како би се што више елемената нашег богатог културног наслеђа нашло на Унесковим листама и како би Србија била застуљена у истој мери као наши суседи, јер српска култура свакако има шта да понуди, наводи министарство. 

Процедура за упис традиционалне народне игре коло на Репрезентативну листу нематеријалног култруног наслеђа човечанства започета је на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе у децембру 2015. године. 

Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, припремио је номинацијски досије који је у марту 2016. године Министарство културе упутило у процедуру усвајања. 

У саопштењу се наводи да је досије припремљен у сарадњи са предлагачима елемента за Унескову листу, Факултетом музичке уметности; Ансамблом традиционалних игара "Коло" и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије. 

Као веома распрострањена игра у актуелној играчкој пракси Србије, чије су најстарије верзије (моравац и кукуњеш) забележене на територији централне Србије у другој половини 19. века, коло је елемент нематеријалног културног наслеђа изразито присутан у различитим сферама живота у Србији данас. 

Изводе га ланчано повезани играчи уз музичку пратњу на приватним и јавним окупљањима, породичним и колективним прославама, уз учешће свих чланова заједнице, без обзира на етничку, религијску и генерацијску припадност. 

На сајту Унеска се у образложењу одлуке наводи да коло има важну интегративну друштвену функцију, негује колекивни идентитет на различитим нивоима у заједници и додаје да коло представља симбол националног јединства и носи обележје идентитета локалних и регионалних заједница.

"Упис елемента на Унескову листу значи да ће овај део нематеријалног културног наслеђа постати међународно видљивији, али и да ће различите заједнице јасније увидети да деле заједничко наслеђе, подстаћи их да у већој мери комуницирају и буду спремне да учествују у заједничким активностим, програмима и пројектима за очување и преношење елемента", наводи се у саопштењу Етнографског музеја.

Министарство културе подсећа да је као први елемент из Србије, у новембру 2014. године, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, уписана Породична слава.

У процедури усвајања за 2018. годину налази се предлог за упис елемента Певање уз гусле.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести