Лакатош и Миладиновић свирају Брамса, Грига и Прокофјева

Универзитет у Новом Саду у сарадњи са Академијом уметности приредиће вечерас (четвртак) први Новогодишњи концерт намењен запосленима на УНС-у, али и свим грађанима највеће вароши војвођанске.

Идеја је, иначе, да по угледу на познате светске високо-школске установе овакви концерти постану део традиције, све како би се у академској и широј јавности што више афирмисала уметничка музика. Тако ће музиком Брамса, Грига и Прокофјева наступајућу 2017. најавити пијаниста Милан Миладиновић, шеф Департмана музичких уметности АУНС, и виолиниста Роберт Лакатош, доцент на Катедри за гудачке инструменте.

Миладиновић и Лакатош, осим што су предавачи на АУНС-у, спадају у сам врх домаће извођачке сцене. Први је добитник бројних награда и признања на домаћим и интернационалним пијанистичким такмичењима, до сада је одржао више од 200 клавирских реситала у земљи и иностранству, уз мноштво наступе са оркестрима, као и сарадњу са бројним еминентним уметницима у камерним формацијама. А за Роберта Лакатоша, који је пре годину дана тријумфовао на једном од пет најзначајнијих светских виолинских конкурса, такмичењу “Пабло Сарасате”, чувени Јулијан Рахлин је рекао да се ради о „младом уметнику који се издваја у својој генерацији”.

Њих двојица су, иначе, већ пре две годину музицирали заједно, изводећи дела Фредерика Шопена, а сада су се определили за потпуно другачији, али такође веома атрактиван програм. Концерт отвара Брамсов Скерцо у ц-молу, веома ефектна, страствена композиција, а на ред потом долази Соната за виолину и клавир у ц-молу Едварда Грига, мелодично дело са стилизованим елементима норвешке народне музике, за публику изузетно атрактивно јер, како истиче Миладиновић за „Дневник”, представља врхунски спој лиризма и виртуозности.

– Други део концерта биће у знаку Сонате за виолину и клавир бр. 1  у ф-молу Сергеја Прокофјева – најављује Миладиновић. – Овом композицијом, можда најзначајнијом сонатом за виолину и клавир у 20. веку, заокружујемо обележавање 125. годишњице рођења великог руског композитора. У питању је крајње специфично дело, које је Прокофјев писао од 1938. од 1946, и одражава турбулентно време у којем је настајало. Почиње прилично интровертно, мистично, чак меланхолично, а онда се развија у музику богатих расположења, ироније, сарказма, на моменте чак бруталних акцената, све до дивних лирских тема и на крају мешовитих ритмова након којих се враћа на мрачне елементе из првог става.

Први Новогодишњи концерт УНС-а одржаће се у Амфетатру зграде Ректората, почиње у 20 часова, а улаз је бесплатан.

М. Стајић

Блиски уметнички сензибилитети

–  Од првог нашег заједничког концерта осетили смо повезаност и темперамента, уметничких сензибилитета, уопште погледа на музику, а опет смо довољно различити да можемо да размењујемо идеје и међусобно их усвајамо и разрађујемо – каже Роберт Лакатош. – Лепо се допуњујемо, при томе и свирамо дела која нас привлаче и инспиришу, и свакако да бисмо волели да наставимо да сарађујемо као дуо, не само овде, у Новом Саду, Србији, него и много шире. То ће, истина, изискивати много труда, пре свега због наше заузетости, солистичких обавеза и рада на Академији, али мислим да вреди, јер је заиста велико задовољство радити са Миланом.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести